• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Мартин Шулц: ЕС може да се разпадне и трябва да се борим за него

Мартин Шулц: ЕС може да се разпадне и трябва да се борим за него

/КРОСС/"Европейският съюз е пред риск за съществуването си и поддръжниците трябва да се борят за запазването му", алармира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за германския вестник „Ди Велт", цитирано от "Ройтерс". 

Според Шулц има определени сили, които целят разпадането на ЕС. Коментарите на председателя идват в отговор на скорошно предупреждение от министъра на външните работи и миграцията на Люксембург Жан Аселборн, че Евросъюзът може да не оцелее.

„Никой не може да каже дали ЕС ще съществува в тази си форма след 10 години. Ако искаме това, трябва да се борим здраво за него," заяви Шулц. Той не уточнява какво заплашва ЕС, но по-голямата част от интервюто е фокусирана върху миграционната криза като огромно предизвикателство за единството и толерантността в организацията.

Според Шулц, ЕС има алтернативи и „може да бъде преобърнат", като друга опция е Европа, в която национализмът, границите и стените са от решаваща роля.

„Това ще бъде пагубно, защото подобна Европа многократно е стигала до катастрофа на континента", добави Шулц.

Разделенията в Евросъюза заради миграционната криза са много сериозни, като най-видимите са между германския канцлер Ангела Меркел и лидерите на някои от страните в бившия Източен блок, като Унгария и Словакия, които са против плановете за бежански квоти.

Шенгенската зона за свободно преминаване също изглежда заплашена, като някои от страните в нея въвеждат наново граничен контрол. Според Шулц никоя страна не може да се справи сама с предизвикателствата на бежанската криза и е възможно само единно решение на ЕС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ще ме прощавате за израза, но Европа е мурва!

08.12.2015 13:22:42

Анонимен

Не, ЕС се разпада! Не - може, а отдавна си е в ход на разпад. Но това е закономерност, която нямаше как да не стане, при положение, че Брюксел води антиевропейска политика. Меркел води антигерманска политика, Оланд антифренска и т.н.! С подлизурство и васалство на всяка цена към ФАЩ, нямаше как да не се стигне до тук. Нищо не излезе от клишетата "ценности", "толерантност" и пр. глупости. Проблемът е, че тъпаци като този от снимката продължават тъпо и упорито като магарета да бърборят същите простотии и се правят, че не виждат единственият изход за Европа - обединение с Русия! При едно такова обединение всичко зло на този свят ще приключи в рамките на месец-два.

08.12.2015 12:28:43

Анонимен

Европейският съюз се нуждае от друг, по-адекватен модел за оперативно управление, отговарящ на предизвикателствата на глобализиращия се и динамично променящ се свят. Много голяма и тромава администрация с недостатъчно централизирани правомощия и координация по такива ключови направления като - външна политика, сигурност, отбрана и пр. Същевременно в някои от по-старите страни-членки теглото на социалните придобивки превишава капацитета на личния принос и отговорност ! На ЕС е необходим по-силен и същевременно по-олекотен по численост общ щаб с достатъчно големи правомощия по общите ключови направления и разтоварващо този щаб децентрализирано управление на националните регионални политики. И нещо друго - авторитетни, силни лидери със стратегическа визия ,които да насочват и оглавяват този процес на реформиране ! В това отношение би могъл да се ползва позитивния исторически опит в съграждането на САЩ.

08.12.2015 12:07:05

Мими

Дал боже да се разпадне този боклук . Браво на Унгария и Словакия ! Бежанска криза- глупости на търкалета . Плащат ви да ни тероризирате с измет , която я на неандерталско ниво, обучена и подготвена от Америка и Брюксел , само да убива ! Това са държавници- на Унгария и Словакия ! Искрено уважение и завист за народите им , че имат такива високи управленци

08.12.2015 11:55:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.