• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Какво очаква Шуми в бъдещето

Какво очаква Шуми в бъдещето

/КРОСС/169 дни след като бе в Кома Михаел Шумахер най-после се събуди. Шампионът реагира на гласове, може да чува и реагира на докосване. Той е със семейството си в рехабилитациония център на Университетската клиника в Лозана.

Една чудесна новина в първия ден от седмицата. Но прогнозата за бъдещето все още е твърде неясна. До 25 процента от пациентите с подобна тежка черепно-мозъчна травма като тази на Шумахер се възстановяват без видими поражения. Но много по-често физическото увреждане се запазва и остава до края на живота. "Само между 10 и 30 процента от оцелелите при такъв тежък инцидент имат поносима степен на инвалидност" - коментира за списание Focus Андреас Пингел, главен лекар на Центъра за гръбначна хирургия и невротравматология към Клиниката за професионални злополуки във Франкфурт. В нея всяка година се лекуват близо 2000 души с черепно-мозъчни травми, една четвърт от тях са подобни на нараняването на Михаел Шумахер. „По принцип пациентите са принудени да започнат всичко отначало и трябва да се учат на най-елементарни неща - като това да се хранят и да пият вода" - обяснява д-р Пингел.

"Михаел е боец и той ще се справи с всички препятстивя, които зависят от него" - коментира Андреас Цигер от Университетската клинака по неврохирургия в Олденбург. Доктор Цигер е на менние, че спортистите, които са били принудени да издържат по-често на сериозни физически и психически натоварвания като Шумахер се справят много по-добре от обикновените пациенти при подобни травми - особено когато се налагат процедури по физиотерапия за възстановяване на двигателните функции, комуникацията, на уменията да се хранят и пият.

Почти 20 седмици бяха необходими на Шумахер, за да бъде отново в състояние сам да възстанови жизненоважни дейности на организма. В декларацията на мениджъра ми Сузане Кем от януари т.г. се казващше: "Лекарите постепенно ограничават упойващите вещества за Михаел, за да може той да бъде подготвен за процеса на събуждане, който ще продължи доста дълго".

Всъщност процесът на излизане от комата продължи наистина сравнително дълго - цели 169 дни. Този дълът период е необходим, за да може организмът да се освободи от анастетичните газове, които се натрупват в мастните тъкани на организма. Шумахер демонстрира първи призанци на пробуждане в началото на април. Тогава Кем коментира: "Михаел демонстрира първи признаци на съзнание и на пробуждане".

Пациентите, които се събуждат от изкустевна кома трябва да се учат да дишат без помощта на респираторен апарат и да установят контакт чрез мимика, жест и визуален контакт. "Съдбата ще реши вместо мен кога и как. Това не бива да се превръща в спорт, може да се случи по всяко време, на всяко място" . Това е цитат на Михаел Шумахер от 1999, казан след инцидент на пистата. Удивително е колко точно неговата логика е адакватна на сегашния най-важен момент в живота му.

Едно е сигурно: това ще се случи на място, близо до неговото семейство. От клиниката в Лозана до имението му в Гланд разстоянието е само 44 км.

Източник: Temadaily

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.