• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Сидеров се кара на прокурори и свидетели в съдебна зала

Сидеров се кара на прокурори и свидетели в съдебна зала

София /КРОСС/ Лидерът на "Атака" Волен Сидеров за пръв път се яви лично на делото срещу него за хулиганство и лека телесна повреда в Софийския градски съд (СГС) и това веднага се отрази на градуса на напрежение в съдебната зала.
Сидеров влезе в Съдебната палата в компанията на съпартийци, между които Десислав Чуколов и Магдалена Ташева, като обясни пред журналисти, че идва, за да погледне в очите полицая Костадин Колев, който според обвинението е бил ударен с юмрук от депутата при инцидента на летището във Варна.
"Дойдох да погледна това момче младо - 130-140 килограмово и да го питам защо лъже, че съм го ударил и той е залитнал", каза Сидеров, но пък Колев днес не бе в залата. Така Сидеров насочи гнева си към наблюдаващия прокурор Зорница Таскова и свидетелите, които даваха показания.
Според прокуратурата лидерът на "Атака" и група негови съпартийци първо са се държали непристойно и обиждали френското аташе Стефани Дюмортие на борда на самолета от София за Варна на 6 януари м.г. Тя направила забележка на депутатите, че говорят на висок тон, след което те започнали да я обиждат, а Сидеров ѝ искал документите. Напрежението ескалирало на летището, където Сидеров започнал да блъска и да прави опити да удари пътника Димитър Бахнев, който го обидил. Лидерът на "Атака" оказал съпротива и на полицаите Милен Кателиев и Недко Недев, които се отзовали на сигнал за нарушения на летището, а за финал на цялата разправия ударил с юмрук в лицето униформения Костадин Колев, за което е обвинен.
Пред съда днес първа показания даде старшата стюардеса Средева. Тя разказа, че скандалът започнал, след като Сидеров решил да иска документите на Дюмортие, защото говорела на различни езици и това го накарало да мисли, че е потенциален терорист. Пътничка до Дюмортие повикала стюардесата и обяснила,че Сидеров я притеснява. Той показал картата си на народен представител и твърдял, че Дюмортие е длъжна да му се представи, което тя не сторила. Лидерът на "Атака" успял да ѝ вземе бордната карта, след което стюардесата успяла все пак да я върне на жената и я преместила по-напред в самолета.
По време на разпита Сидеров на няколко пъти прекъсва прокурор Таскова, защото въпросите ѝ нямали отношение към делото, въпреки че съдът ги бе допуснал. "Прокурор Таскова, защо го правите това? Чувате какво е станало, а искате да го представите по друг начин", негодуваше Сидеров. Той се изнерви и на свидетелката, като я пита дали може някой да потвърди думите ѝ, че е взел документи на Дюмортие, а накрая я попита и дали членува в някоя партия.
Пътничката от самолета Олга Маринова също изнерви подсъдимия депутат с образните си показания днес. Тя е станала очевидец на скандала след кацането на самолета и нападението над пътника Димитър Бахнев от страна на депутатите на "Атака". Тя влязла в автобуса, с който пътниците се транспортират от летището, след като вече започнала размяна на реплики между Бахнев и Сидеров.
"Я ми кажи пак простак и ще видиш какво ще стане", чула Маринова реплика на партийния лидер.
"Той спокойно му каза простак и тогава цялата група започна да го рита с крака и да го удря с ръце", продължи разказа Маринова. По думите ѝ групата със Сидеров била от около 8 души, между които и две жени, като една от тях крещяла на Бахнев да не обижда лидера на "Атака". Никой от останалите пътници не се намесил, докато не дошли от полицията и извели Бахнев, а някой от групата на "Атака" изхвърлил личния му багаж от автобуса.
Тъй като Маринова не си спомняше всички подробности, съдът прочете показанията ѝ от досъдебното производство и тя каза, че напълно ги потвърждава. В началото на разпита жената обясни, че може да не се изразява добре на български, заради което Сидеров я попита как ще обясни "това художествено съчинение", след като не разбира български. Така стана ясно, че жената е от Беларус, но от години живее в България. Тя отвърна на депутата, че може да не се изразява правилно, но разбира перфектно езика. Сидеров продължи обаче тирадата си, като нарече Маринова "подготвен свидетел" и я пита дали знае за отговорността при лъжесвидетелстване.
Сред 13-свидетели, призовани за днес е и пострадалият Бахнев. Съдът раздели свидетелите на две групи - едната да бъде разпитана сутринта (в която влизаше и Бахнев), а другата - по-късно през деня. Стана обаче объркване, Бахнев помисли, че трябва да дойде следобед и си тръгна. Съдия Мариета Райкова прекъсна заседанието, за да може да бъде издирен. Защитата на Сидеров поиска санкция за свидетеля, защото демонстрирал неуважение към съда, съобщава "Правен свят".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.