• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Сидеров и Чуколов се отказаха от имунитетите си, НС даде съгласие за задържането им под стража (обновена)

Сидеров и Чуколов се отказаха от имунитетите си, НС даде съгласие за задържането им под стража (обновена)

/КРОСС/Волен Сидеров и Десислав Чуколов се отказаха сами от имунитетите си.

Минути преди началото на днешното пленарно заседание депутатите от "Атака" депозираха в деловодството на парламента писмените си съгласия за свалянето на депутатските им имунитети и за започване на наказателни преследвания срещу тях заради нахлуването им в НАТФИЗ на 25-и октомври. Това съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Поради тази причина депутатите обсъдъхи само искането на главния прокурор за задържане под стража на двамата народни представители.

На вас остава да решите дали да дадете разрешение да бъдем задържани под стража, както иска главният прокурор. Искам в тази връзка да ви кажа, че аз по никакъв начин, нито колегата ми Чуколов, сме се укривали от правосъдието, нито смятаме да го правим и този смисъл искането на главния прокурор би имало само репресивна функция. Аз съм доказал досега в практиката, че се явявам, когато правосъдието иска това, където трябва. Дори във вчерашния ден, въпреки че бях член на Консултативния съвет по национална сигурност, бях в следствената служба. Така че показвам по всякакъв начин, че не бягам от правосъдието, включително и поемам защитата си сам. Разчитам, че ще гласувате разумно и балансирано, обърна се към депутатите в залата Волен Сидеров.

Лидерът на "Атака" се извини на депутатите от временната комисия, които бяха заплашвани по телефона.

Миналата седмица Народното събрание отне защитата на двамата заради среднощната им акция в магазин на улица "Г. С. Раковски". Вчера прокуратурата им повдигна обвинение за същия казус и определи на депутатите мярка за неотклонение "подписка".

Двамата бяха разпитани и освободени с мярка "подписка".

Със 124 гласа "за", 19 "против" и 15"въздържал се" Народното събрание днес даде съгласието си Волен Сидеров и Десислав Чуколов да бъдат задържани под стража заради нахлуването им в НАТФИЗ на 25-и октомври.

С Десислав Чуколов не сме се укривали от правосъдието и в този смисъл искането на главния прокурор би имало само репресивна функция, заяви по-рано днес от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров по време на обсъждането по казуса с нахлуването им с Десислав Чуколов в НАТФИЗ на 23 октомври т.г., която е точка от дневния ред.

Председателят на НС Цецка Цачева обяви, че в деловодството на парламента са получени писмени съгласия от народните представители от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов да бъдат снети депутатските им имунитети по повод искане на главния прокурор от 26 октомври 2015 г. за възбуждане на наказателно производство по досъдебно производство във връзка с извършени престъпления от НК. Днес внесохме заявления за доброволно сваляне на имунитета - за вас остава решението дали да бъдем задържани под стража, както иска главният прокурор, поясни Сидеров. Поемам и защитата си сам, каза той и призова народните представители да гласуват разумно и балансирано.

„Поднасям извинение от името на хората, които са се обаждали със заплахи на Димитър Главчев и Десислава Атанасова", обяви Сидеров, въпреки че нямал нищо общо с тези действия.

Съпредседателят на ПГ на РБ заяви, че ще подкрепи искането за задържане под стража. „Ще го направим с аргумента, че трябва да дадем на българските граждани ясен знак за равенство пред закона", каза още Радан Кънев.

Искането за задържане е силно преждевременно, необосновано и повлияно от емоции, аудиторията рискува да бъде въведена в заблуждение за това, че нищо не решаваме и че оставяме проблема в ръцете на компетентните органи, обясни Явор Нотев от "Атака". Според него няма как двамата представители на Атака да се отклонят от разследване или да напуснат страната. Нотев помоли депутатите да гласуват с ясното съзнание за какво става дума. Поведението на Сидеров досега дава гаранция, че разследването няма да бъде препятствано и ще се стигне до един обективен резултат, добави той.

Днес обсъждаме и ще гласуваме дали двамата с Чуколов ще прекарат едно, две или три денонощия в следствения арест, напомни той. Групата на РБ ще подкрепи искането за задържане под стража на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, обяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ Радан Кънев. Той говори за безнаказаността на политическата класа, която иначе се ползва от привилегии. И призова да не се отхвърля искането на прокуратурата за задържането на двамата активисти на Атака по мярката за неотклонение задържане под стража. Според Кънев не бива да има двойни стандарти за отделни представители на политическата класа.

Същата позиция зае и депутатът Димитър Байрактаров от името на ПГ на ПФ. Театърът от НАТФИЗ днес се пренася в НС, заяви Михаил Миков от БСП лява България, визирайки дебата по мярката за неотклонение. Според него тази мярка е абсолютно ненужна, тъй като Сидеров по същество е бил задържан по повод обсъждания инцидент. И отбеляза, че само за тежко престъпление един човек може да бъде задържан.

Ако разрешим искането на главния прокурорq ще спазим изискването в Конституцията, че българските граждани са равни пред закона, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ и призова колегите си да гласуват по съвест.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.