• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Решаващо за България гласуване в ООН

Решаващо за България гласуване в ООН

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН ще направи днес още един подбор между кандидатите за генерален секретар на световната организация. Предишните четири гласувания бяха спечелени от бившия португалски премиер Антониу Гутериш. Днешното ще определи до голяма степен кой от останалите в надпреварата ще бъде препоръчан на Общото събрание.

Българското правителство ще положи „максимални усилия", за да може Ирина Бокова да влезе между първите двама фаворити, увери по-рано този месец премиерът Бойко Борисов. Той обаче даде да се разбере, че след днешното гласуване българското правителство може да преразгледа позицията си кой да бъде българският кандидат.

Аз много се съобразявам, но няма как след 26-и, ако не e първа или втора, да водим тази тема и тогава ще преценим всички заедно какво да направим. До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление нашият кандидат е трети, пети, седми, пети... С цялото ми уважение, дори Македония и Сърбия са преди нас, каза Борисов.

При последното гласуване кандидатът на България остана на пета позиция със 7/5/3 гласа.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, чието име се спрягаше в медийни публикации, заяви преди дни, че решението, дали да стане кандидат, ще е на българското правителство.

Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие за някой от претендентите за приемник на Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината. Петте постоянни членове в Съвета за сигурност на ООН са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ и именно от тях зависи избора на новия генерален секретар на ООН. Десетте непостоянни страни-членки в Съвета в момента са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Победителят ще бъде излъчен в резултат на консенсус между петте постоянни членки, както и преди. Следващият генерален секретар на ООН трябва да спечели 9 от общо 15-те гласа, включително на всичките пет страни постоянни членове на Съвета за сигурност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.