• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Каракачанов: Ресурсното осигуряване поставя въоръжените сили в тежко положение

Каракачанов: Ресурсното осигуряване поставя въоръжените сили в тежко положение

/КРОСС/ Недостиг на ресурси и недостатъчно заплащане на труда в целия сектор за сигурност. Това отбеляза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в позицията си по време на днешния Консултативен съвет по национална сигурност. Темата на КСНС бяха именно рисковете и заплахите за националната сигурност и какви мерки трябва да бъдат предприети.

„Общо предизвикателство към всички ведомства от системата за национална сигурност остават недостатъчното финансиране, недостигът на кадри и технологичното изоставане, посочи той.

„Променената среда на сигурност поставя все по-високи изисквания към въоръжените сили като основен инструмент на отбранителната политика. Същевременно обаче недостатъчното ресурсно осигуряване поставя въоръжените сили в изключително тежко положение да изпълняват задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната с много затруднения и повишен риск", заяви министър Каракачанов.

Той посочи, че страната ни все още остава далеч от реализацията на целта за разходване на 2% от БВП за отбрана и призова да се постигне траен политически консенсус по въпроса. За 2017 г. заложените в бюджета разходи в сектора представляват 1.52% от БВП. Този процент, обаче, включва и предвидените за 2017 г. допълнителни целеви разходи от централния бюджет за реализирането на двата големи инвестиционни проекта - финансови средства, които могат да бъдат отпуснати и усвоени само при стартирането им, разясни министърът на отбраната.

Сегашното ниво на разходите за личен състав не позволява попълването на некомплекта във въоръжените сили (над 20%) и спирането на отлива от военната професия поради финансиране само на списъчния състав и ниското заплащане на труда.

„Необходимо е да се вземат спешни мерки за предотвратяване на очертаващия се кадрови дефицит и риск от загуба на способности, като се актуализират заплатите на военнослужещите и се подобри системата за кариерно развитие", заяви министър Каракачанов.

Отпуснатите в бюджета капиталови разходи не позволяват придобиването на необходимата нова модерна техника за Сухопътните войски.

„Всички проекти за модернизация трябва да се движат успоредно и да се реализират според приоритетите", подчерта министър Каракачанов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.