• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Кристиан Вигенин: Докладът за националната сигурност е най-общо отчетничество и до голяма степен е безсмислен

Кристиан Вигенин: Докладът за националната сигурност е най-общо отчетничество и до голяма степен е безсмислен

/КРОСС/ „Качеството на един доклад се определя не от неговата обширност, а с акцентите и политиките, които извежда. В този доклад няма такива. Той е небалансиран, защото в него има теми, по които има ненужни детайли, а най-общи констатации по теми, които имат пряко отношение към националната сигурност". Това каза зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна при обсъждането на годишния доклад за националната сигурност за 2018 г. Той добави: "Липсата на акценти показва, че докладът е едно най-общо отчетничество, а липсата на препоръки го прави до голяма степен безсмислен." Вигенин коментира, че един от ключовите въпроси, които застрашават националната сигурност на България - задълбочаващото се социално разделение в страната, не е показан достатъчно. „Тази пропаст вместо да се затваря, откакто сме член на ЕС, се разтваря. Разликата между доходите на най-бедните и най-богатите продължава да нараства и е най-голяма в сравнение с другите страни в ЕС. Заедно с това продължават да растат и регионалните различия и дисбаланси", коментира още социалистът. Той добави, че въпреки наближаващия край на втория програмен период, който е насочен към регионалната политика, тези дисбаланси не намаляват. Вигенин заяви, че различията между регионите определено са риск за националната сигурност на страната, особено там, където става дума за обезлюдяването на пограничните региони. „В доклада няма нищо за функционирането на институциите, а темата за електронното управление буквално липсва.Това е ключов въпрос за националната сигурност, както видяхме при срива на Търговския регистър миналата година, а вниманието към него е близко до нулата", обясни Кристиан Вигенин. Той каза още, че темата за епидемиите, които възникнаха през миналата година не е намерила почти никакво място в доклада, а тя е свързана със земеделието, демографията и нуждата от специфична подкрепа за пограничните райони. „За БСП темата за демографията е ключова и тя трябва да бъде център на вниманието на правителството и парламента. От действията на управляващите и Доклада за националната сигурност за 2018 г. не можем да направим извода, че тя е приоритет за кабинета", коментира още Вигенин. Той заяви, че не вижда основание в доклада за националната сигурност за бъдат отделени цели 30 страници за българското европредседателство, защото по думите му то няма пряка връзка с вътрешната сигурност. Друг съществен пропуск е, че отношенията със съседните държави са просто маркирани. Членството ни в Шенген, макар и да беше свалено като приоритет от премиера, също липсва от доклада. За нас то е важно и тази тема трябва да продължи да бъде на вниманието на институциите", каза още зам.-председателят на парламента. Той бе категоричен, че заради всички тези липси и много други ПГ на „БСП за България" няма да подкрепи този доклад.

Георги Гьоков към управляващите: Защо избягвате дебат за бедност, неравенства, обедняване?
„В Доклада за националната сигурност липсват констатации и политики по отношение на социалните баланси и социалната политика". Това заяви зам.-председателят на социалната комисия в НС Георги Гьоков. Той обясни, че е видна сериозна тенденция за нарастване на броя на социално изключените. По думите му липсва и стратегия за намаляване на риска от разширяване на маргинализиращите групи, към които се присъединяват все повече представители на средната класа: млади хора, самотни майки, възрастни хора, наркозависими, работещи в сивата икономика, хора с увреждания, "енергийно" бедни, хора които са във фактически личен фалит. „Защо управляващите избягват какъвто и да е дебат по теми, свързани с бедност, неравенства, обедняване, междуетническо противопоставяне, маргинализиране?", попита той. Според него тези болезнени за българското общество въпроси няма да се решат от само себе си. „Хубаво е управляващите поне по тези теми да се вслушват в опозицията в лицето на БСП, ние имаме решения", призова той.

Таско Ерменков: Управляващите дават различна оценка на националната сигурност от април месец
„Управляващите твърдят в доклада, че сме добре по отношение на националната сигурност. В него обаче няма оценка, а изводите, които се правят, са в противоположност на изводите на това същото правителство от април месец в документа „Социално-икономическо развитие на България в периода 2007-2017", заяви депутатът Таско Ерменков. Той обясни, че през април са направени констатации за неблагоприятно развитие на образование, демографска криза, здравеопазване, цифровизация, икономика, туризъм, селско стопанство и др. Ерменков заяви, че в доклада сега всичко това е замазано. „Видимо управляващите считат, че водят политиката на щрауса, който крие главата си в пясъка и мисли, че нищо друго не се вижда, а останалото е лъснало още повече", заключи Таско Ерменков.

Кристина Сидорова: Докладът признава, че има огромна корупция
„Докладът признава, че има огромна корупция в държавни и общински институции", обясни зам.-шефът на антикорупционната комисия в НС Кристина Сидорова. Тя подчерта, че въпреки това няма никакви мерки за справяне с нея. „Това говори, че управляващите или нямат желание или не знаят как да се справят с нея. Неглижирането на този проблем ще доведе до задълбочаването му и руши националната сигурност", категорична бе тя. Сидорова обясни, че в доклада няма и дума за работата на КПКОНПИ, превенцията както и за конкретни мерки.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.