• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

AFP: САЩ продължават да следят Нетаняху и Ердоган

AFP: САЩ продължават да следят Нетаняху и Ердоган

/КРОСС/ Въпреки обещанието да ограничат шпионажа на съюзниците си след скандала около Агенцията за национална сигурност, САЩ следят комуникацията на израелския премиер Бенямин Нетаняху и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава AFP. Според анонимни представители на американската администрация, цитирани от The Wall Street Journal, Нетаняху е бил следене с цел постигане на договорка по иранската ядрена програма.

Белият дом не отрече статията на WSJ, но подчерта тесните връзки между САЩ и Израел. „Не извършваме разузнавателна дейност срещу другите страни, освен ако нямаме някаква конкретна, свързана с националната сигурност причина. Това се отнася както за обикновените граждани, така и за световните лидери", заяви говорителят на Съвета за сигурност към Белия дом. „Президентът Обама е заявявал неколкократно, че ангажиментът на САЩ към сигурността на Израел е ненарушим", посочи говорителят. 

Посолството на Израел във Вашингтон е отказало коментар.

След скандала около дейността на АНС Обама обеща да ограничи шпионажа на лидерите на страните съюзници. Според WSJ обаче президентът е намерил „важни за националната сигурност причини", които оправдават продължаването на програмата за следене за някои лидери, сред които израелският премиер Бенямин Нетаняху и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Администрацията е решила да не премахва или деактивира поставените вече електронни устройства за следене, тъй като в случай на необходимост би било трудно да бъдат поставени отново. Според вестника вместо това Обама е поискал следенето на комуникационните системи на близките съюзници на САЩ да не бъде извършвано системно, докато други лидери са останали под непрекъснат надзор.

Сред тях е израелският премиер Бенямин Нетаняху. 

WSJ посочва, че американската администрация е изготвила списък с лица, които не подлежат на подслушване. Сред тях са френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.