• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Арабският свят размаха пръст на Израел: Ще подпалят фитила на много сериозен конфликт

Арабският свят размаха пръст на Израел: Ще подпалят фитила на много сериозен конфликт

/КРОСС/ „Йерусалим е и се приема като „червена линия" от арабите. Той е линия, която не трябва да се пристъпва и ние, арабите, мюсюлманите, не можем да приемем посегателствата срещу него". Това заяви генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абу ал Гейт, цитиран от "РИА Новости", по повод нарастващото напрежение в между израелските сили за сигурност и палестинците в Светия град.

Абу ал Гейт предупреди Израел, че употребявайки насилие срещу палестинците в града, си „играе с огъня и може да подпали фитила на сериозен конфликт с арабските страни и с ислямския свят".

Според генералния секретар действията на израелските власти „са опит да се установи нов статут на свещения град". Според него „тези действия са насочени не само срещу палестинците, но и дълбоко засягат чувствата на всички араби и мюсюлмани".

Двама палестинци загинаха вчера при протестите, предизвикани от допълнителните мерки за сигурност, които Израел наложи около Храмовия хълм в Йерусалим. Въпреки ограниченията, стотици палестинци извършиха вечерните си молитви пред джамията Ал Акса. Според палестинското здравно министерство още един палестинец е загинал при друг сблъсък край града, с което жертвите от последните два дни станаха седем.

Заради насилието Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно в понеделник, по настояване на Франция, Швеция и Египет.

В тази връзка и квартетът за мир в Близкия изток изрази загриженост по разрастването на насилието в Йерусалим и призова всички страни "да покажат максимална сдържаност". В съвместно изявление пратениците на страните от Квартета, в който влизат САЩ, Русия, Европейският съюз и ООН, призоваха да се работи за деескалация на ситуацията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тъй като Иран е смъртен враг и на Изреал и на СА, то това ги прави непоколебими хибридни съюзници. Те никога няма да воюват помежду си докато го има Иран.

24.07.2017 10:56:29

Анонимен

А какво ще каже "главата на арабското НАТО" - Саудитска Арабия? Или нея палестинците не я интересуват?

23.07.2017 19:42:05

Илко

Така, както САЩ се опитват да налагат себе се в целия свят, така и евреите го правят в близкия изток. Изводите си ги правете сами.

23.07.2017 18:43:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.