• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

С. Паси: Сигурността се измерва с пари

С. Паси: Сигурността се измерва с пари

/КРОСС/ Има много места по света, в които сигурността се отдава на концесия. Големи сектори от сигурността може да бъдат поверени на частни фирми и това не е учудващо, не е стряскащо и вълнуващо, заяви председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси в коментар на казаното от депутата от БСП Таско Ерменков, че „правителството признава, че не е в състояние да осигури нашата безопасност и търси начин да прехвърли отговорността на друг. Затова предлага да се гласува в парламента, че поради липса на пари националната ни сигурност и националната безопасност може да се отдават на концесия".

Ерменков заяви, че задължение на държавата е да гарантира сигурността. Ако това правителство не може да я гарантира, да бъде така добро да си отиде, ще дойде друго правителство, което ще може да я гарантира. В момента правителството не полага усилия за гарантиране на безопасността в България, категоричен е Ерменков.

„Спорът, който се възбужда в българския парламент в момента - за това да дойдат или да не дойдат чужди войски, отразява това, че нашата Конституция изглежда остаряла в някои свои текстове. Конституцията и цялото ни законодателство е остаряло в текстовете, които третират съюзническите войски като чужди. Откакто сме станали членове на НАТО и подписахме договора с ЕС, ние имаме съюзнически ангажименти, които са над националните. Съюзническите сили не са чужди. Нашата национална сигурност и нашата охрана трябва да се разглежда като регионална охрана. Това важи не само за въздушните граници, а и за бежанците, и за Шенген. Ние сме част от една много голяма общност", посочи Паси в интервю за BTV.

„Сигурността се измерва с пари. След като разходите за отбрана в България са паднали от почти 3% преди десетина години на 1,3% днес, как с този минимален военен принос да генерираме сигурност? Няма как да извадим нашата сигурност от сигурността на всички наши съюзници и на целия регион. Как България ще се справи сама с бежанците", каза той на коментар на доклада на НАТО, според който България е консуматор, а не генератор на сигурност.

Паси е убеден, че България може да бъде източник на сигурност, ако увеличи малко военните си разходи. „Какъв е проблемът обаче - военните разходи са непопулярни, с военни разходи не може да се печелят избори. Избори се печелят с шоково вдигане на пенсии преди изборите. С шоково вдигане на пенсиите преди изборите няма как да се гарантира националната сигурност. Не казвам, че пенсиите не трябва да се вдигат, но те не трябва да се вдигат с предизборни цели", категоричен е той.

Относно ударите на Русия срещу „Ислямска държава" в Сирия, Соломон Паси заяви, че голямата цел на Русия е трайно присъствие в Сирия, което гарантира и трайно военно присъствие на Русия в Средиземно море. Излазът на топло море, по думите му, е и голямата стратегическа цел на Русия. Паси смята, че Западът трябва да се включи в решаването на сирийския проблем заедно с Русия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

„Сигурността се измерва с пари " ......А дебилността на съществото Паси е неизмерима.

01.10.2015 12:47:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.