• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

БСП София: Турската политика вече заплашва пряко националната сигурност на България

БСП София: Турската политика вече заплашва пряко националната сигурност на България

/КРОСС/ Сирийската криза навлезе в нов етап след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от военновъздушни единици на Турция. Този акт доведе до повишаване равнището на напрежение. Налице е огромна концентрация на военни ресурси в района на Средиземноморието. Отношенията между двете коалиции срещу „Ислямска държава" са силно усложнени, а опасността от последваща ескалация на конфликта - реална, заявява БСП София в позиция по повод събитията в Близкия Изток.

Подготвяните сухопътни операции с участието на подразделения на държави от НАТО, на близкоизточни държави и на силите на кюрдското опълчение срещу „Ислямска държава" ще увеличи в пъти терористичните заплахи и предизвикателства. В близкоизточния конфликт вземат пряко военно участие най-мощните глобални и регионални сили - Съединените щати, Русия, Франция, Иран, Саудитска Арабия, Израел. Общата европейска външна политика е трайно блокирана, декларативно неефективна и объркана.

Позицията на Турция по сирийската криза, ескалацията на прякото й участие в подкрепа на групировки, близки до „Ислямска държава", стимулирането на миграцията на над 2,5 милиона близкоизточни и африкански бежанци, както и трагичното решение от 24 ноември 2015 г. за сваляне на руски бомбардировач във въздушното пространство на Сирия, буди огромна тревога в българското общество.

Турция и нейната политика вече представлява пряка заплаха за национална сигурност на България - както по отношение на бежанската криза, така и нарастващата опасност от тероризъм на територията на страната. За огромно съжаление тази характеристика на турската геополитика се представя в българските медии като необходимост от обща позиция в рамките на НАТО и ЕС. Ние изпитваме огромна загриженост от липсата на сериозен публичен дебат за състоянието на националната сигурност след 24 ноември в рамките на българския парламент и на легитимните български държавни институции. Още по-абсурдно е идеологизираното поведение и изявления на президента на Републиката, както и на официалните говорители на десните партии.

В условията на две геополитически кризи - сирийската и украинската, все по-остро се чувства липсата на ясна национална доктрина, на дългосрочна външнополитическа стратегия, на мощна обществена подкрепа за геополитическите решения на управляващата коалиция. Нарастващата опасност за националната сигурност изисква все по-мощно да звучи в медийното пространство гласът на гражданските движения, на сериозни научни и политически общности, на авторитети с доказана обществена тежест. Нацията се нуждае от сплотеност и разум в този опасен исторически период, което е възможно само чрез единство на диалог, мъдрост и патриотизъм.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.