• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Министър Найденов: Визията за развитие на въоръжените сили ще спомогне за постигането на приемственост

Министър Найденов: Визията за развитие на въоръжените сили ще спомогне за постигането на приемственост

/КРОСС/„Този форум бележи важен етап от реализацията на проекта, когато трябва да бъде направена равносметка на постигнатото и да се очертае най-оптималният път за приключването на дейностите в предвидените срокове", каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 19 юни, при откриването на конференцията по научноприложен проект „Визия за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2035 г." Той подчерта, че подобен проект, който ще представи бъдещото желано състояние на въоръжените сили, с времеви хоризонт от две десетилетия не е провеждан до момента в България и представлява огромно предизвикателство с амбициозните и широкообхватни цели, които преследва. „Успешното приключване на проекта е предпоставка за осигуряване на политически и обществен консенсус, последователност, прозрачност и приемственост в развитието на въоръжените сили", посочи министър Найденов. Целта на Визия - 2035 г. е също така да спомогне за консолидирането на усилията за модернизацията и превъоръжаването, както и за развитието на базовата структура на въоръжените сили.

Министърът на отбраната заяви, че резултатите от работата по проекта могат да окажат влияние върху отбранителното планиране в дългосрочен план и да подпомогнат процесите на бъдещи стратегически прегледи на отбраната или на структурата на въоръжените сили. Той изрази надежда, че крайният резултат ще отговори в максимална степен на изискванията на средата за сигурност, на потребностите на страната като член на НАТО и ЕС и ще бъде съобразен с ресурсните възможности. „Дали Визия - 2035г. е издържала проверката на времето ще се разбере след много години. За целта е необходимо да продължите да се придържате към максимална обективност в оценките и най-вече в очакванията си, като се абстрахирате от ситуацията на днешния ден", призова министър Найденов и подчерта, че докладите на работните групи и резултатите от проведената наскоро управленска делова игра дават основание да се направи изводът, че като цяло тази цел е постигната.

В своето изказване министър Найденов акцентира на две основни предизвикателства пред експертите, които са ангажирани с изработването на Визията."От една страна, необходимо е да се прогнозират параметрите на средата за сигурност, рисковете и заплахите за България и нейните съюзници към 2035 г. и да се изведат мисиите на въоръжените сили", посочи министърът на отбраната. От друга страна, предвид направения анализ, следва да се определят и необходимите способности на българските въоръжени сили към 2035 г.

Министър Найденов акцентира и на необходимостта Визията да даде отговор на въпроса не само какво ни е необходимо, но и как да го осъществим, за да бъде очертано желаното крайно състояние на въоръжените сили към 2035 г. „Трябва да дефинираме преди всичко какви типове способности са ни необходими, за да можем като адекватен съюзник в НАТО и член на ЕС да отговорим на възможните рискове и заплахи в този времеви хоризонт", каза той и заяви, че обективността налага да не се говори за конкретни бройки или модели въоръжение и техника и конкретни организационно-щатни структури към 2035 г. „Ние трябва да говорим единствено и само за необходими способности, с които да бъдат реализирани предвижданите мисии и задачи на въоръжените сили", посочи той.

„Реализмът в проекта, най-вече ресурсният, ще направи така, че и на най-отявлените критици да бъде трудно да отрекат както политическите, така и военните ползи от разработването на тази Визия. Само така ще можем да гарантираме дългосрочен политически консенсус по приоритетните въпроси на развитието на въоръжените сили", отбеляза министър Найденов и определи успеха на Визията като възможност за активно българско участие във формирането на средата за сигурност.

„Вярвам, че този документ ще спомогне за постигането на така необходимата приемственост в развитието на въоръжените сили за няколко правителствени мандата, независимо от различията в програмите на политическите сили, които управляват", каза в заключение министър Найденов.

Научният форум се организира от Института за перспективни изследвания за отбрана и на него бяха представени първите резултати от проведените от експертните групи изследвания в следните области: геополитическа среда за сигурност, ролята на човешкия фактор в сигурността и отбраната, наука и технологии, икономика и ресурси, околна среда и въоръжени сили.

Изследванията са проведени в периода февруари- юни 2014 г. като в тези групи са участвали над 80 експерти от различни структури на въоръжените сили, както и външни партньори - институти на БАН, Сдружение „Българска отбранителна индустрия", независими експерти.

Проектът на тема „Визия за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2035 г." се разработва в сътрудничество с представители на Съюзното командване по трансформацията на НАТО. Очаква се работата по проекта да завърши до края на годината.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.