• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Симеонов против модернизацията на армията - нямало кой да кара новите военни играчки

Симеонов против модернизацията на армията - нямало кой да кара новите военни играчки

/КРОСС/ Вицепремиерът Валери Симеонов предлага отлагане на модернизацията на армията. Това става ясно от публикуваната стенограма на заседанието на правителството от понеделник, съобщава БНР.

Валери Симеонов се обявява срещу това следващата година да бъдат отпуснати целевите 230 милиона лева за купуване на изтребители.

„Аз апелирам да не се подкрепи бюджетът в частта за 230 милиона годишно за купуване на нови самолети", казва Валери Симеонов.

Той допуска че модернизацията може да започне в един по-късен етап, защото дори и да бъдат взети нови изтребители „нямало кой да ги кара". Вицепремиерът се обявява срещу купуването на „нови военни играчки" при наличието на проблеми в екипа на хората. Симеонов вероятно има предвид пилотите на Граф Игнатиево, които преди седмици отказаха да излетят.

Валери Симеонов се обявява и срещу целевото отпускане на 400 милиона лева за модернизация на Военноморските сили.

"Наясно съм с изискванията като членове на НАТО, че трябва да развиваме и авиация, но мисля, че можем да си позволим това да започне в един малко по-късен етап, още повече, че в момента, както виждаме, и да вземем нови самолети няма кой да ги кара. Така че, към настоящия момент специално аз лично, господин Борисов, се чувствам леко неразположен да гласувам точно това перо. Днес съм неразположен и няма да го гласувам това перо за бюджета на отбраната. Тези пари могат да бъдат насочени към тези дейности, които изброих.

Извинявайте, но да купуваме нови военни играчки при положение, че там има много сериозни проблеми в екипа на хората, които ще управляват тези нови самолети и въобще никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не правим тези излишни рискове, защото са прекалено скъпи.

Нещо подобно е и въпросът с фрегатите, въпрос, който също би трябвало, според мен, да бъде по-сериозно обсъден - дали са нужни тези големи разходи, защото самолети и фрегати са още 400 милиона, а в това време хората, които са по места, тук гледам моите колеги, които ден след ден, съвещание след съвещание се оплакват, че като се започне от борсите и се мине през социалните работници и медицински сестри, и какви ли още не, всъщност се гърчат около нивото на минимална работна заплата, контролират и ще внасят приходи", казва Симеонов.

На заседанието военният министър Красимир Каракачанов признава, че има забавяне в проектите за модернизация, но предупреждава, че спирането на проектите означава да не се направи нищо в следващите пет-шест години.

През 2016 година парламентът с мнозинството на ГЕРБ одобри тригодишната рамка за финансиране на модернизацията. Тя все още не е отменена, тъй като правителството и парламентът не са одобрили новото предложение за финансиране на Каракачанов. В същото време комисията по отбрана одобри на първо четене бюджета на армията. За модернизацията на пехотата все още няма разчетени пари. Увеличението от около 100 милиона лева ще бъде за набиране на нови военнослужещи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Крадливото цигaне от Долни чифлик ще докара големи проблеми на страната.

03.11.2017 11:42:55

Анонимен

Типичният гамен. Хайде летците да се научат да летят на дървени самолетчета, а после ще им купим и истински самолети.

02.11.2017 21:00:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.