• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

"Галъп интернешънъл": 41% от българите знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община

"Галъп интернешънъл": 41% от българите знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община

/КРОСС/ 2.2 милиона са пълнолетните българи, които казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община. Напрежението между политици и журналисти от последните дни завършва с очевидно обществено порицание за политиците. Скандалите напоследък са поставили подкрепата за властта пред изпитание.

Това са част от изводите от поредния независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл", проведен на 12 и 13 октомври след 800 души. Сондажът е представителен за пълнолетното население на България.

41% отговарят с „да" на въпроса дали знаят за конкретен случай на уреждане на „свои хора" от страна на властта в своята община, а 56% отговарят „не". Тези 41% се равняват на около и над 2.2 милиона души. В такива въпроси не може да се очаква съвършена искреност и това означава, че числото вероятно е по-високо.

 

1

Не личат особени разлики според типа населено място. Симпатизантите на ГЕРБ споделят за случаи на шуробаджанащина в по-малка степен - вероятно това е естественият им защитен рефлекс като привърженици на управляващата партия.

В хасковския казус 45% вярват на Елена Йончева, а 17% - на Делян Добрев. 8% - на нито един от двамата. Останалите не са запознати или не могат да отговорят. Явно масовото убеждение е, че подобни казуси са повсеместни в страната и това се приема дори автоматично.

По повод случилото се с Делян Добрев респондентите бяха поставени и пред избор между две опции: „Оставката на депутат е лична негова воля и не бива изобщо да се подлага на гласуване" и „Партията може да задържи един депутат в парламента, въпреки че той иска да напусне". 66% избират първото. По този въпрос само привържениците на ГЕРБ контрастират - там дяловете дали една оставка трябва или не трябва да се гласува са 50/50.

Мнозинство от 69% одобрява оставката на Антон Тодоров, включително и сред симпатизантите на ГЕРБ. В дебата на Валери Симеонов с журналистите пък 62% са на страната на журналистите, а 18% са на страната на Симеонов. 5% не избират нито едната от двете опции. 56% смятат, че и Валери Симеонов трябва да подаде оставка, а 35% са на противоположното мнение. Сред противниците на оставката личат привържениците на управляващите.

2

3

4

Скупчването на случаите с Делян Добрев, Антон Тодоров и Валери Симеонов очевидно подлага на риск подкрепата за управлението - на фона на напрегнатата ситуация около дебата с президента Радев. И двете партии от управляващата коалиция, разбираемо след скандалните казуси, са изправени пред електорален спад, като в следващите месеци ще стане ясно дали той е само ситуативен.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Галъп ли, хайде да не употребявам нецензурни думи! Това не е социологическа агенция, а икономическа групировка, която цели внушения и фейк изследвания.

17.10.2017 20:33:41

Анонимен

КАТО СЕ ЗНАЕ АГЕНЦИЯТА ГАЛЪП ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ А ТЕ СА НА ДРУГАРИТЕ А.РАЙЧЕВ И КОЛЬО ОЧИЛАРКАТА. ТЕ ОТ 30 ГОДИНИ НИ ОБЛЪЧВАТ С ФАЛШИВИТЕ И ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ПРОУЧВАНИЯ. НА ТАЗИ АГЕНЦИЯ И НЯМАМ НИКАКВО, АМА НИКАКВО ДОВЕРИЕ. ПРОФЕСИОНАЛНИ ЛЪЖЦИ, КОИТО ОБИКАЛЯТ ТЕЛЕВИЗИОНИТЕ СТУДИА ОБЛЪЧВАЙКИ НИ С ПОРЕДНИТЕ ПОРЦИИ ОТ ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ. ОТ СКОРО ИМ ПРИГЛАСЯ ПО МЛАДИЯТ П.СИМЕОНОВ.

17.10.2017 20:33:11

Анонимен

няма ли и незаблудени от анкетираните?

17.10.2017 20:32:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.