• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

"Апартаментгейт" ще рестартира доверието в политиците

"Апартаментгейт" ще рестартира доверието в политиците

/КРОСС/ „Апартаментгейт" може да е един от факторите, които да рестартират доверието в българския политически процес. Първоначално всичко ще изглежда като дълбока тиня, но с времето политиците, които не издържат на обществения тест на доверие, ще бъдат принудени да дадат крачка назад. Този анализ на ситуацията направи пред Радио "Фокус" политологът Първан Симеонов, който е и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

Според него в момента в ГЕРБ започва битка за наследство. Разпределят се позиции сред тези, които остават на гребена на вълната след Бойко Борисов.

Борисов не е вечен. ГЕРБ ще трябва да продължава и след евентуално негово оттегляне от партийната политика. Ще трябва да се мисли за утрешния ден, добави Симеонов.

В ГЕРБ винаги е имало две визии. Една доста по-праволинейна и друга доста по-чувствителна за общественото мнение - визия партийна и визия борисовска. Или винаги е имало други две визии: визия малко по-ориентиранa към Изтока, в тукашния контекст и политическите нрави, и друга прозападна визия. Този тип напрежение ще продължи, така че аз лично очаквам и занапред да припламват искри. Но голямата цел на ГЕРБ ще бъде това да не личи, вътрешните напрежения да не личат и поне засега те се удържат, обясни политологът.

Първан Симеонов каза още, че при общото погрозняване на политическия процес хората са склонни да мислят, че и едните, и другите еднакво не стават и да търсят някой трети. Има фигури, към които българите биха се обръщали с интерес в ситуацията - президентът Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова, каза още Първан Симеонов, като допълни, че вероятно няма да липсват и нови кандидати.

Дългосрочният ефект от „Апартаментгейт" може и да е позитивен, но краткосрочно ще изглежда грозно, коментира Симеонов. По думите му скандалите с имотите могат да имат ефекта на доминото.

Първо ще доведат до това, че край сухото ще гори и суровото. После ще доведат до прочистване на властта, а може би и на цялата политическа прослойка, защото вадейки си кирливите ризи един на друг, политиците ще имат повече от едно на ум, какво, кога, как купуват, правят и показват като жизнен стандарт. Трето - скандалът вероятно ще има отражение в изборни резултат. Четвърто - ще позволи на Бойко Борисов да вземе обратно част от пространството в партията си, което досега, като че ли бе взел г-н Цветанов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кого плашите с ДС. Вече почти 30 години откакто я няма. Повечето от тях вече не са живи. Плашете народа с мафията, която е на власт, но за ваше съжаление, той това го знае, кой стои зад нея.

19.04.2019 17:00:51

Анонимен

Въпреки скандала с апартаментите , ГЕРБ е по малкото зло. Народеееееееее , опичай си акъла и гласувай за демократите,а не за държавна сигурност .

14.04.2019 16:35:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.