• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Симеонов пак се оплака от ГЕРБ заради липсата на патриоти в управлението на енергетиката

Симеонов пак се оплака от ГЕРБ заради липсата на патриоти в управлението на енергетиката

/КРОСС/ Вицепремиерът Валери Симеонов отново изрази недоволството от липсата на кадри на „Обединени патриоти" в управлението на основните енергийни структури на държавата, защото "съгласно политическото споразумение, което е сключено с ГЕРБ в началото на мандата, е трябвало да има пропорционално участие на кадри и на двете политически сили".

„Защото отговорността е обща", заяви Симеонов пред БНТ.

По думите му ОП няма никакво участие в дружествата в енергетиката с три много скромни изключения.

Симеонов заяви, че нямало да постави този въпрос, ако не е научил по думите му за "скандално назначение в Енергийния системен оператор (ЕСО)".

„Променен е управителният съвет в ЕСО, който трябва в предстоящ период да усвои около 500 млн, (150 млн. от които са от Европейската банка за възстановяване и развитие) за разширяване на мрежата, за студения резерв на ТЕЦ-овете и за далекопровода България - Гърция.

Изведнъж се сменя целият борд на директорите. Да, изтекъл му е мандата, но без всякакво съгласуване с коалиционните партньори и това предизвика реакцията. Там се поставят лица, които меко казано са компрометирани", заяви вицепремиерът.


Симеонов твърди, че е подал сигнал в Прокуратурата за една "изключително криминална сделка" за купуването на 2 млн. и 400 хиляди тона варовик за нуждите на ТЕЦ „Марица Изток 2".

Той отново обясни, че ОП нямат поглед върху нито едно от енергийните дружества.

Симеонов пак повтори, че на концесионната зона от 2% от Пирин, ще се разреши построяването само на един лифт.

"Нищо друго. Така че нямаме никакво основания за притеснения. Продължават да се разпространяват лъжи, че ще се строяло върху 46 % от територията. Пълни глупости. Това е забранено, както от Закона за защитените зони, така и от Плана за управление и от този, който променихме също е забранено. Всякакво строителство, освен за водохващане на тази територия", допълни Симеонов.

Той препоръча на коалиционните партньори от ГЕРБ окончателно да оттеглят Истанбулската конвенция, но пък бе категоричен, че тя няма да обърне управлението.

„Истанбулската конвенция няма да обърне правителството. Това е документ, който няма да бъде приет в Народното събрание. На първо място заради нашата съпротива. Няма да бъде приета и от опозицията, с изключение на ДПС", обяви Симеонов и поясни, че ако Конвенцията влезе в парламента, битката ще е за няколко гласа.

„Препоръчвам на ГЕРБ да оттегли Истанбулската конвенция. Трябва да има дебат. В документа има 95% полезни неща.
Това е документ, който се приема или не се приема. В член 78 се допускат резерви, но те не са тези резерви по членовете, които касаят определението за джендър, за образователните материали. Не сме съгласни това да влиза в образователната система", каза Симеонов.

Според него в българския народ стереотипите са разчупени. По отношение на мъжките и женските роли и професии Симеонов заяви: „Човек като види зор като мене, се научава и да готви."

„Има неточност на превода. Конвенцията трябва да се обсъди по-мащабно. Не мисля, че това трябва да се реши веднага", заяви вицепремиерът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.