• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Корнелия Нинова: Готови сме за разговори по дългосрочни реформи

Корнелия Нинова: Готови сме за разговори по дългосрочни реформи

/КРОСС/Корнелия Нинова, депутат от Коалиция за България. Името й е сред кандидатите за нов председател на БСП

- В безпрецедентна декларация синдикати и работодатели обвиниха партиите, че са си самодостатъчни, че са се превърнали в партобизнесолигархия. Как ще коментирате позицията им, г-жо Нинова?

- Съжалявам, че сме оставили у работодателите и синдикатите такова впечатление, в "Коалиция за България" винаги сме поддържали добър разговор с тях и сме чували аргументите им. Част от техните предложения включихме и в бюджета за 2014 г., като например увеличението на минималната работна заплата от 310 лв. на 340 лв. Други не приехме, защото се разминават с нашата политическа програма. Например увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране. Но въпреки това имахме добър диалог.

- Не смятате ли, че причина за акцията на труда и капитала е информацията, че политици са готвили "банкова ваканция".

- Да, смятам, че това може да е една от причините. В разговорите, които имах с представителите на синдикатите и бизнеса днес (вчера - б.р.) те поставиха и тази тема. Но позицията на БСП е ясна - ние сме против "банкова ваканция", защото това ще създаде проблеми там, където ги няма, и ще съсипе икономиката. Оценка, че България е финансова стабилна, дадоха международните пазари, които проявиха голям интерес към извършената емисия облигации на ниски лихви.

- Трудът и капиталът призоваха партиите да предприемат действия, с които да успокоят обстановката в страната. За какво разговаряхте?

- Разговарях с представителите на синдикатите и работодателите - с някои успях да се срещна лично, с други - по телефона. Готови сме да организираме среща в парламента между работодатели, синдикати и представители на парламентарните групи. От името на "Коалиция за България" поемам ангажимент, че ние ще бъдем там. Предлагаме срещата да бъде утре (днес - б.р.) от 13 ч при председателя на парламента Михаил Миков. Хубаво е да чуем директно исканията им и да ги обсъдим.

- В декларацията си те настояват за промени в законите, засягащи енергетиката, здравеопазването, финансовата стабилност. БСП на какви промени е готова?

- Разбрах, че те настояват за три неща - актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а оттам и на националния бюджет заради дефицита в НЗОК. Нашият отговор е - такава точка не може да се включи в дневния ред на парламента, ако не постъпи предложение за актуализация от страна на Министерския съвет. По закон никой освен правителството няма право да внася актуализация на бюджета. Народните представители нямат законодателна инициатива за това. С други думи - докато правителството не ни предостави аргументи, че се налага актуализация, няма как да гледаме този въпрос. Третият въпрос, който поставят, засяга пенсионната система и наложителното удължаване на срока за ползване на пенсии от професионалните фондове с още една година. Ако остане сегашният срок, фондовете трябва да започнат да изплащат пенсии от 1 януари 2015 г., а нямат такава готовност. Склонни сме да обсъдим това и да излезем с такава законодателна инициатива.

- Като партия мандатоносителка БСП ще настоява ли премиерът да направи отчет за финансовото състояние на държавата?

- Премиерът редовно правеше отчет пред парламента за състоянието на финансите и за изпълнението на програмата на кабинета. Допускам, че и този месец ще го направи. Няма нужда това да се иска изрично.

- Готови ли сте да замразите всички законопроекти, освен тези, за които настояват синдикати и работодатели?

- Не, не сме готови. Защото има законопроекти, които са приети в комисиите с пълно съгласие между парламентарнопредставените политически сили. По тях изтичат срокове. Става дума за проекти, които са важни за големи групи граждани.

- Дайте пример.

- Законът за автомобилните превози. Ако не го променим, считано от 1 юли, всички таксиметрови шофьори, чиито коли са на повече от десет години, трябва да спрат да работят. Във всички автобуси пък трябва да има касови апарати. Компаниите нямат такава готовност. Ще блокираме транспорта.
Друг такъв закон е законът за професионалното образование, който е много важен, за да може да тръгне реформата в образованието. Или Законът за защита на растенията, по който тече наказателна процедура срещу България. Всеки ден се начисляват глоби. Тези предложения не са включени в предложенията на синдикатите и работодателите. Аз ги обсъдих и те казаха: "Да, разумно е. Не сме ги предложили, защото не сме имали информация."

- Една от темите, по които трудно се намира съгласие, е пенсионната реформа. Има предложение от депутати от БСП стажът за ранна пенсия да бъде замразен. И синдикатите, и работодателите искат яснота по този въпрос.

- Да, искат. И днес (вчера - б.р.) по време на разговорите ни стана ясно, че за тези три седмици, които остават на парламента, няма как да се предприемат всички необходими действия за пълната пенсионна реформа. Защото тя обхваща няколко нерешени въпроса. Затова се спряхме само на частта, която засяга пенсионните фондове. След това ще търсим консенсус по цялостната реформа. А иначе нашата позиция е ясна - за замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране.

- БСП готова ли е да разговаря с останалите политически сили за "дългосрочен" пакет от промени в законите, които засягат енергетиката, здравеопазването, пенсионната реформа и които да бъдат приети от следващия парламент?

- Да, към тях бих прибавила образованието и демографските проблеми. Всичките тези теми изискват съгласие и последователност в работата на правителствата за поне няколко мандата, ако искаме реформите да са стабилни. Независимо от това кой е на власт. Ние сме готови на такива преговори.

- Но как ще се разберете? БСП например иска да строи "Южен поток", но други партии не искат. Какво съгласие може да има при такива твърди позиции?

- Не разбирам темата енергетика.

- Добре, по пенсионната реформа. БСП е против това стажът и възрастта за пенсиониране да нарастват. Опонентите ви са на друго мнение и твърдят, че НОИ ще фалира, ако това не се случи. Как ще намерите разбирателство?

- Ще търсим консенсус. Ето например предлагам, ако се върви към нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране, да има критерии как да става това. Стажът и възрастта за пенсиониране да не нарастват механично с еди-колко си месеца на година, а да растат само ако расте продължителността на живота, и то след придобиването на право за получаване на пенсия.

- Ще се кандидатирате ли за лидер на БСП?

- Не коментирам.

Източник: "Труд"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.