• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

1000-1500 евро плащат бежанци на трафиканти от Истанбул до София, тъпчат ги като добитък

1000-1500 евро плащат бежанци на трафиканти от Истанбул до София, тъпчат ги като добитък

София /КРОСС/ От началото на август районният съд в Царево се е превърнал в нещо като специализирано звено за дела, свързани с трафик на хора. През ден магистрати съдят каналджии, залавяни със стотици бежанци,натъпкани като животни в бусове.
Трафиканти масово прекарват бежанци през река Резовска на турската граница, след което потеглят с бусове към вътрешността на страната, минавайки покрай Ахтопол, Варвара и Царево, описват маршрута запознати. Случаите зачестили от началото на август заради пика на туристическия сезон. Каналджиите използвали натоварения автомобилен трафик, за да минават незабелязано бусовете им, довериха осведомени.
Основната част от бежанците са сирийци, но има още иракски кюрди и афганистанци. Само на 2 септември са задържани два микробуса с близо 100 сирийци - мъже, жени и деца.
От първия бус - "Пежо Партнер" със софийска регистрация, полицаи свалили 41 сирийци, от които 18 деца. Сред нелегалните пътници имало и пеленаче. Арестуван е шофьорът Георги И., на 37 г., от Бургас. В полицията са получили данни и за негов съучастник, но той все още не е открит.
"Гледката беше покъртителна. Хората лежаха един върху друг, полузадушени от липсата на въздух. Носехме им вода и храна, памперси за малките", разказа служител от местната полиция в Царево.
Само няколко часа по-късно е засечен друг микробус, шофиран от млад мъж от Харманли с инициали Иван С. В буса полицаите открили 48 сирийци. Между тях отново имало жени и малки на предела на силите си.
В две отделни заседания в районния съд на Царево, продължили до 20 ч, каналджиите получиха по година и половина условно с 4 г. изпитателен срок и глоби от по 1500 лв. По закон се предвижда и конфискация на тяхно имущество, но бургазлията Георги И. и Иван С. от Харманлинямали собственост на тяхно име.
Конфискувани обаче са двата буса, с които са извозвани бежанците.
В малките часове на 3 септември отново има инцидент с трафиканти. Около 3 ч през нощта служители на РУП - Царево, и Гранична полиция засичат джип, който се движи в отсечката Бродилово - Царево. При подаден сигнал със стоп палка джипът не се подчинява на униформените и започва преследване. В гонката джипът удря полицейска кола и я изхвърля от пътя, като по чудо служителите на МВР не са ранени. В района на Китен шофьорът зарязва джипа и се мята на друга кола, която го следва през цялото време. В джипа полицаите откриват 15 сирийци. Трафикантът беглец все още се издирва.
Друг трафикант пък опитал да превози 12 сирийци в микробус без двигател, поставен на влекач, но е бил задържан. Случаят е от края на август.
Става въпрос за добре организирани мрежи и съгласувани действия на хора от двете страни на границата. Обикновено турските каналджии водят групите до кльона, където ги поемат предварително известени техни съучастници от българска страна, подходящи автомобили ги чакат някъде наблизо, обясняват работещи по случаите.
Тарифата за превеждане по трасето Истанбул - София се движела от 1000 до 1500 евро, като сумата се разпределяла между отделните звена. "Класическите" каналджии в голяма част от случаите успяват да се измъкнат, по-често властите се натъкват на "транспортерите" с микробусите.
Все още се издирва кой е прекарал през границата 31 сирийци и иракчани на 26 август през Резовска река. Спирани са обаче двама негови помагачи -Силвестър Николов и Ради Янков. Те дори вече са с влезли в сила присъди, след като ден след ареста - на 28 август, са се споразумели с прокуратурата и са се признали за виновни по обвинение в трафик на хора. Това също е станало в района на община Царево.
Тук реката е по-плитка, отколкото край Малко Търново, затова и трафикът е по-интензивен, обясняват местни.
Последният случай с нелегални емигранти е от 3 септември. На стария път от Созопол за Бургас, до военна база Атия, полицаи спират БМВ с варненска регистрация, управляван от 25-годишен мъж, който е превозвал четирима чужденци без документи за самоличност, пише "24 часа".
След претърсване на района са намерени още 7 чужденци без документи, които вероятно са чакали за втори курс. Собственикът на БМВ-то ще бъде съден за трафик на хора, той е задържан за 24 часа.
През последните месеци в полицейските сводки се появиха и няколко криминални случая, свързани с трафика на бежанци. Не става въпрос за етнически конфликти, обясняват разследващи.
Продължава досъдебното производство срещу група цигани от котелското село Градец, работещи като дървосекачи в Странджа, които нападнаха и ограбиха до шушка бежанци от Афганистан. Бяха им взели абсолютно всичко - храна, мобилни телефони, пари, разказват запознати.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.