• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

САЩ притеснени от ударите на Турция в Сирия и Ирак

САЩ притеснени от ударите на Турция в Сирия и Ирак

/КРОСС/ САЩ са "дълбоко обезпокоени" от турските въздушни удари в Сирия и Ирак, заяви днес говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от "Франс прес" и ТАСС.

"Ние сме много обезпокоени, дълбоко обезпокоени от факта, че Турция извърши въздушни удари по-рано днес в Северна Сирия и Северен Ирак без адекватно координиране със САЩ или международната коалиция за борба с "Ислямска държава", заяви Тонър и добави, че Вашингтон е изразил своето безпокойство директно на правителството на Турция.

"За съжаление, бомбардировката доведе до гибелта на хора от сътрудничещите с нас сили, борещи се с "Ислямска държава", каза говорителят на Държавния департамент.

По думите му сред убитите има бойци на кюрдските военизирани формирования "пешмерга". Той обаче на посочи точния брой на жертвите.

Вчера турски изтребители нанесоха удари срещу позиции, на които според властите в Анкара са на Кюрдската работническа партия (ПКК) . В резултат загинаха над 10 души.

Загиналите иракски кюрди обаче получават подкрепа от страна на САЩ. Според данни от Пентагона американските военни, които обучават местните бойци, не са пострадали.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в интервю за Ройтерс, че Анкара няма да позволи северният иракски район Синджар да се превърне в база на бойци на ПКК и ще продължи военните си операции там и в Северна Сирия, "докато не бъде елиминиран и последният терорист".

"Длъжни сме да вземем мерки. Трябва да предприемем стъпки. Споделихме това със САЩ, а и с Русия, казваме го и на Ирак", посочи Ердоган и добави, че президентът на автономния район Иракски Кюрдистан Масуд Барзани е бил информиран за турската операция.

Турският лидер изрази съжаление, че са загинали няколко бойци на кюрдските милиции, разположени в Синджар, и подчерта, че турските действия в никакъв случай не са операция срещу пешмергите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Притеснително е, ако някой друг нанася удари. Не е притеснително, когато те ги нанасят.

26.04.2017 22:50:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.