• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Ван Орден: В решаването на конфликта в Сирия да се включи и ЕС

Ван Орден: В решаването на конфликта в Сирия да се включи и ЕС

/КРОСС/ Не се съмнявах, че Трети и Четвърти блок на АЕЦ Козлодуй" можеха още доста да работят, сега се надявам да изградите нови. 

- Г-н Орден, през ноември 1989 г., когато падна Берлинската стена, вие сте били началник-щаб на британския сектор в града. Кой е най-яркият ви спомен от тези дни?

- Изненадата. Вие знаете, че зад гърба си имам солидна кариера на армейски офицер, стигнах до звание бригаден генерал. Пет години от тази кариера минаха в Германия. Първо в началото на `80-те години на миналия век и след това от 1988 до 1990 година. Много планове разработвахме тогава, но признавам - никой от нас не очакваше, че стената ще падне толкова бързо. Не по-малко изненадан бе и главнокомандващият съветските войски в Германия. „Какво става?", ни попита той по телефона и дори ни помоли да се погрижим за сигурността на руските войници, които охраняваха съветския военен мемориал на 50-100 м от Стената в Западен Берлин. Той винаги бе пазен от съветски войници и два танка. Слава богу, на войниците не им се случи нищо лошо.


- Вие сте работили известно време и за разузнаването, защо то допусна да бъде изненадано?

- Всички бяхме изненадани, не само разузнаването. Дори правителството на ГДР не знаеше. Откъде ние да знаем?


- Да се върнем към днешния ден. Не станаха ли много напоследък изненадите, които преобръщат не само живота на отделни хора, но и променят геополитическите реалности? Имам предвид очакванията от т.нар. Арабска пролет и веригата от събития, която поне засега завършва с бежанския поток от Близкия Изток и Северна Африка към Европа.

- Да. Днешната ситуация е много сложна и тя наистина ни връща към Арабската пролет.


- Какви са уроците от нея?

- Тогава всички мислехме, че се обръща нова страница в историята, че и в Близкия Изток, и в Северна Африка ще изгрее слънцето на демокрацията. Добри намерения, нали! Вместо това обаче настъпи доста дълъг период на анархия. Моят личен извод е, че различните страни, различните култури изискват различни решения. Очевидно не може на всички да се наложи една и съща западна матрица.


- Предпазлив оптимист ли сте, или умерен песимист?

- Винаги съм оптимист. Вярвам, че политиците, стига да имат воля, ще намерят решение. Не бива да бъдем затворници на собствените си страхове. Но нека да се поучим и от историята.


- Как си обяснявате негативното отношение на българите към бежанците?

- И българите, както и британците, са хуманни хора, отнасят се състрадателно към проблемите на бежанците. Но, от друга страна, с право се притесняват от заплахите, които вероятно крие това явление. Най-вече заплахата от тероризъм, вие също го изпитахте на гърба си в Сарафово. Освен това, ако знаехме, че тези хора ще се интегрират в европейското общество и ще станат добри граждани, да се радваме. Но фактите показват, че те създават свои затворени общества в рамките на нашето общество и много мъчно се интегрират. А така създаваме проблеми за бъдещето. Защото бежанският поток няма да спре, докато не утихне огънят на войната. Точно затова трябва да помагаме за подобряване на условията в регионите, откъдето идват бежанците. Както и да им създаваме увереност, че като утихне кризата, тези хора трябва да се върнат по родните си места.


- Как обаче да разчитаме на успех, когато Русия и САЩ са на различни позиции, а ЕС изобщо няма единна позиция за конфликта в Сирия?

- Колкото до бежанската криза, смятам, че германският канцлер Ангела Меркел направи много грешки. И дори председателят на Европейския съвет Доналд Туск за моя голяма изненада каза, че сега говорим за хиляди бежанци, но те може да станат милиони и всичките те трябва да се чувстват поканени в Европа. Явно никой не си прави съответните изводи от ситуацията. Според мен трябва да укрепим границите. Да работим с бежанските лагери около Сирия. И да се включим в решаването на сирийския конфликт. Добре е 28-те държави от ЕС да излязат с единна позиция за конфликта в Сирия и бежанската криза. Но в същото време не ми се иска някой в ЕС да говори и от името на моята страна. В този случай нося британската си шапка.


- Ще има ли зона за сигурност в Северна Сирия и тя според вас ще спре ли бежанския поток?

- Когато разглеждаме въпроса, задължително трябва да отчитаме присъствието в този разбунен регион на три важни фактора. Това е т. нар. Свободна сирийска армия - бунтовниците, това са кюрдите и на трето място - „Ислямска държава". И трите групи присъстват на турската граница на различни места. Но отношението на Турция към този конфликт е малко по-различно, отколкото на останалите. За всички нас проблемът е Башар Асад, но за жалост, Русия го подкрепи.


- Г-н Орден, като докладчик за напредъка на България за членство в ЕС и човек, наблюдаващ отблизо процесите в нашата страна, какви промени съзирате в България за периода от 1999 г. насам?

- Наистина много време мина оттогава. Разбира се, че настъпиха много промени, имате голям напредък в редица области. Но още през 2007 г. честно и открито отбелязахме проблемите, които трябва да се решат. Много от тях все още стоят на дневен ред - имам предвид съдебната реформа, корупцията, организираната престъпност.


- В момента в България тече остър дебат за съдебната реформа, дори и управляващите не са на единно мнение по основните параметри. Какви са вашите впечатления?

- От наблюденията ми през последните 10 г. стигам до извода, че имате проблем с независимостта на съдебната власт. Това е ключов въпрос, който трябваше да намери решение досега. Вижте, главните прокурори се сменят, но голяма промяна няма. Убеден съм, че премиерът Бойко Борисов се опитва да намери решение. Но има много

дълбоки структурни проблеми, които преди това трябва да се преодолеят.


- Неотдавна в свое писмо до Борисов вие го съветвахте да заложи на младите български политици. Какво бихте го посъветвали днес?

- Преди няколко години се опитах да убедя Борисов, че ГЕРБ трябва да се приседини към нашата група в Европейския парламент - на консерваторите и реформистите. По най-различни причини той предпочете ЕНП, въпреки че тази партия винаги е била с резерви за присъединяването на България към ЕС. Аз обичам България и искам да видя

повече българи в нашата група. Една от причините да сме тук е да изразим подкрепата си за нашите колеги в групата Николай Бареков и Ангел Джамбазки. По същия начин се надявам вашият премиер да подкрепи британския си колега в усилията му да се реформира ЕС. Много от исканията на Обединеното кралство за промени в ЕС са добри за всички.


- Спомням си, че за разлика от доста европейски политици вие ревностно защитавахте Трети и Четвърти блок на АЕЦ „Колодуй". Но бяхме принудени да ги затворим.

- И сега смятам, че тези блокове можеха още доста да работят. Нямах никакви съмнения. Надявам се обаче да успеете да изградите нови блокове. Това е много важно. Защото дефицитът на електрическа енергия се отразява негативно на търговията и износа. И точно това предвидихме тогава.


Любомир Денов

„24 часа"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо Орден проблемът да е Асад, защо? Проблемът сте вие с вашите матрици които и ти отричаш, че не действат. Защо мислиш, че светът трябва да върви по англосаксонските пътеки на развитие. Сам признаваш, че вашия износ на арабски пролети и въоръжени опозиции не вършат работа. Но Асад е законно избран президент, а САЩ заедно с ваша помощ се опитахте да го свалите и създадохте ИД. Стига вече сте се мислили за по умни от колкото сте. Трябва да се примирите. ФАКТ!

02.10.2015 15:40:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.