• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

САЩ не пускат Сирия до нейния петрол

САЩ не пускат Сирия до нейния петрол

/КРОСС/ Военни части САЩ се разполагат за охраняване на петролни полета в Източна Сирия след смъртта на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, съобщи военният министър Марк Еспър, цитиран от медиите.

Частите ще продължат маневрите си, за да гарантират, че терористичната групировка "ИД" няма да получи достъп до тях, макар да се смята, че тя е разбита в Сирия.

Министър Еспър и началникът на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили обявиха и другата цел на американското военно присъствие в Източна Сирия - Дамаск и Москва да не получат достъп до петролните полета. 

От първостепенно значение обаче било да не се позволи достъпът на "ИД" до находищата. "Не искаме те да се активизират отново. Получават голяма част от приходите си от това (петролните полета)", добави Мили. 

Еспър добави, че руските и сирийските сили не са опитали да попречат на действията на американските части. Министърът даде да се разбере, че за Пентагона е важно достъп до петрола да имат и Сирийските демократични сили (SDF), досегашният коалиционен партньор на САЩ в борбата срещу "ИД".

Гръбнакът им са бойните отряди на сирийските кюрди.

По думите му това е необходимо, "за да се охраняват затворите (с джихадистки бойци - бел. ред.), да въоръжават войските си, за да ни помогнат в мисията за победа над "ИД", каза Еспър.

Преди дни той обяви, че САЩ изпращат и механизирани подкрепления в Източна Сирия, за да бранят пeтролните находища от евентуални нападения на "ИД". Подкрепленията ще включват танкове и БТР-и "Брадли". 

"Това, което прави в момента Вашингтон - да завземе и да постави под въоръжен контрол петролните полета в Източна Сирия, е чисто и просто израз на международен бандитизъм", заяви преди дни руското министерство на отбраната в комюнике.

А говорителят му Игор Конашенков се конкретизира, че САЩ извършват контрабанда на сирийския нефт към други страни, караваните с цистерни от нефт се охраняват от частни военни компании и спецкомандоси. По думите му печалбите от над $30 млн. месечно отиват в касите на частните военни компании и спецслужбите на САЩ чрез брокерски компании.

Тръмп не крие пристрастията си към сирийския нефт и на пресконференция в понеделник потвърди това. Но според британския в. "Гардиън" меракът му САЩ да искат да си осигурят дял в приходите на Сирия от петрола е потенциално военно престъпление.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Колко удобно...

30.10.2019 12:12:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.