• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Асад: Войната ще приключи чрез политическо решение

Асад: Войната ще приключи чрез политическо решение

/КРОСС/ Президентът Башар ал-Асад потвърди в интервю пред американското списание Foreign Affairs, което се проведе в понеделник, 26.01.2015 г., че войната ще приключи чрез политическо решение, тъй като самата война не е решение, а един от инструментите на политиката. И допълни, че всяко решение, до което достигнем по пътя на преговорите, ще бъде подложено на волята на народа чрез референдум, защото това ще бъде свързано с конституцията и промяна в политическия режим.
На въпроса относно провелите се преговори между правителството и представители на опозицията в Москва Президентът посочи, че не вижда пречки да се водят преговори с което и да е лице и без условия, макар да знаем, че в действителност те не представляват никого и че оптималният начин за постигане на съгласие между страните в Сирия се състои в пряко взаимодействие с въоръжените сили. Президентът подчерта, че има два вида въоръжени сили - повечето от тях са привърженици на Ал-Каида, влели са се в редиците на ИДИЛ и Ан-Нусра, както и малки сходни групировки, принадлежащи към „Ал Каида", а има и такива, които Обама нарече „умерена опозиция", но те всъщност не са опозиция, а въоръжени групировки, голяма част от които се присъединиха към „Ал Каида".
Президентът потвърди също необходимостта от изпълнение на Решение 2170 на Съвета за сигурност за въздържане от подпомагане, финансиране и въоръжаване на ИДИЛ, което беше издадено преди няколко месеца. Това решение ясно забранява на всеки да подпомага тези групировки военно, финансово и логистично, но Турция, Саудитска Арабия и Катар продължават да правят това и до днес. Президентът подчерта, че докато не бъде изпълнено това решение, не може да се говори за реално разрешаване на кризата.
По отношение на израелското нападение срещу сили на „Хизбула" в гр. Кунайтра на територията на Сирия Президентът Ал-Асад поясни, че от спирането на огъня през 1974 г. не са се извършвали операции срещу Израел от Голанските възвишения, поради това твърденията на Израел, че има план за провеждане на операция срещу него от Голанските възвишения, са далеч от истината и това е просто претекст, защото искат да ликвидират определени хора от Хизбула.
На въпроса за това, че Израел е нанесъл този удар, тъй като се е почувствал заплашен, Президентът отговори, че това изобщо не е вярно, защото Израел от две години извършва нападения над Сирия без никакво основание, а наред с това израелците оказват подкрепа на въоръжените групировки в Сирия. Израел нанася удари и върху обекти на сирийската армия всеки път, когато последната постигне напредък в дадено място, за да окаже влияние върху нейната ефективност.
В отговор на въпроса относно грешките, извършени от сирийското правителство по време на кризата, Президентът посочи, че всяко правителство допуска грешки и всеки човек допуска грешки, но сирийското правителство на е допуснало политически грешки, тъй като е взело три основни решения: първо, отваряне за всякакъв диалог; второ, конституцията и законите бяха променени въз основа на исканията на опозицията; трето, защита на страната и борба с тероризма.
Що се отнася до въпроса за възможностите за сътрудничество между Сирия и САЩ в борбата срещу ИДИЛ президентът Ал-Асад посочи, че възможност винаги съществува, но Сирия първа поиска международно сътрудничество за борба срещу тероризма преди 30 години. Той подчерта, че тази възможност има нужда от воля и че въпросът е дали САЩ имат волята да водят борба с тероризма на терен, особено предвид липсата на конкретни действия, освен нападенията срещу ИДИЛ в Северна Сирия, а от началото на тези нападения ИДИЛ установи контрол над по-големи територии в Сирия и Ирак. Президентът Ал-Асад добави, че Сирия, въпреки всички обстоятелства, може да си сътрудничи със САЩ, ако последните демонстрират усърдие в борбата срещу тероризма.
На въпроса във връзка с обучението, провеждано от американските сили, на сили, които да бъдат изпращани в Сирия за борба срещу ИДИЛ, президентът Ал-Асад бе категоричен, че всички сили, които не работят в сътрудничество със сирийската армия, ще се считат за незаконни и срещу тях трябва да се води борба.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.