• 28 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.7973
  •  GBP / BGN 2.2988
  •  CHF / BGN 1.9740
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Държавният департамент опитал да спре руските полети през България без предварително съгласуване

Държавният департамент опитал да спре руските полети през България без предварително съгласуване

/КРОСС/ Държавният департамент на САЩ е опитал по своя инициатива да попречи на прелитането на руски самолети за Сирия през въздушното пространство на България и Гърция. Когато разбрал за тези опити, американският президент Барак Обама бил недоволен, че те били предприети без предварително съгласуване между различните ведомства, съобщава Bloomberg, цитирана от БГНЕС. 

Междувременно подобно съгласуване вече е започнало.

Според наличната информация засега между чиновниците няма съгласие - едни били готови за противопоставяне с Русия по въпроса за Сирия, а други, включително някои служители на Белия дом, се обявяват за сътрудничество с Москва в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава".

Обама поръчал на своите съветници по националната сигурност да постигнат съгласие и да предложат колкото се може по-скоро план за действие за това как да се процедира по-нататък. Във всеки случай Белият дом и американското разузнаване вече са стигнали до извода, че Русия е готова да започне бойни полети от нова авиобаза в Сирия, но засега не са решили как да реагират на това.

За някои хора в Белия дом приоритетът е включването на повече страни в борбата срещу „Ислямска държава" и те се страхуват от допълнително изостряне на отношенията с Русия. Те сериозно обмислят да приемат засилването на руското присъствие като свършен факт, а после да работят с Москва за съгласуване на американски и руски удари срещу екстремистите.

За мнозина в правителството на Обама обаче, особено тези, които работят по въпроса за Сирия, идеята да се примирят с руско участие в бойните действия е близка до това да признаят, че усилията за изгонване на сирийския президент Башар Асад са неуспешни. Освен това те се страхуват, че Русия ще използва борбата с „Ислямска държава" като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад.

„В последния си разговор с Джон Кери той заяви, че сирийската армия не бива да се въоръжава, защото това ще доведе до още повече въоръжаване на „Ислямска държава". Не можах да разбера този странен аргумент", заяви вчера руският външен министър Лавров.

В американското правителство има опасения, дори сред поддръжниците на противопоставянето на руските действия в Сирия, че САЩ реално нямат с какво да противодействат.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Русия си остава неприятелска държава, която в цялата история на взаимопознаване не е пропускала да ни изнуди, да ни ограби или постави в зависимо положение! Днес ние сме независима държава с ангжимени към нолмални държави, които гарантират нашата сигурност и какво мислят в Москва нас не ни засяга !?Ако сеят ветрове - ще жънат бури !

11.09.2015 16:55:58

Анонимен

Който посяга на Мечока, рискува да бъде ......изяден!!!!

11.09.2015 14:38:58

Анонимен

Какво да очакваме от дупедавци

11.09.2015 12:54:15

Анонимен

Какво да очакваме от дупедавци

11.09.2015 12:54:08

Анонимен

Видя се колко самостоятелни и независими са слугите, дето ни управляват. Язък за наперените изявления. Жалкари.

11.09.2015 10:58:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.