• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Елена Йончева: Ако ИД не бъде спряна и превземе Дамаск, ще се увеличи бежанският поток

Елена Йончева: Ако ИД не бъде спряна и превземе Дамаск, ще се увеличи бежанският поток

/КРОСС/Ако „Ислямска държава" не бъде спряна, ако превземе Дамаск, смятам, че това ще увеличи бежанския поток.

Това прогнозира Елена Йончева в разговор по горещата тема „Сирия" в студиото на Нова телевизия, заедно с колегите си журналисти, които следят събитията в Близкия изток, Георги Милков и Панайот Ангарев.

54% от мигрантите, идващи в Европа, са сирийци. През Гърция 71% от бежанския поток е от сирийци, сочат последните данни на ООН, припомни Йончева. Тя каза, че не вярва в теорията, че бежанската вълна е умишлено предизвикана от САЩ, за да унищожи Европа. 

Някак САЩ да унищожи най-големия си пазар и партньор, не ми се вярва, съгласи се и Милков. 

Йончева обаче е категорична, че ако Турция иска да спре бежанците, ще може да го направи. Зоната за сигурност, която Анкара иска, ще позволи свободни полети, тази зона ще е място за прегрупиране на различни сили. Ако си спомняте, в Либия се случи същото, коментира журналистката. Ангарев пък посочи, че Турция нормално се възползва от бежанската вълна

Не смятам, че руснаците ще отидат и ще освободят Сирия от „Ислямска държава". Кремъл това не го е заявил. Но Русия иска широка международна коалиция, която да вземе отношение относно бъдещето на Сирия, каза още тя, посочи Йончева.  

Руснаците все още не са казали по кои точки са ударили. А американците изказаха обосновано предположение.

Последната информация от Русия е, че руските сили са ударили осем възлови точки на територията на ИД. От Пентагона обаче казват, че руснаците са ударили умерената опозиция в Сирия, при Хомс, посочи тя. Голямата разлика, каза тя, е, че Кремъл посочва конкретни точки на удари, а Пентагона говори с „може би", добави тя.

В началото на всяка война първата жертва е истината, каза още журналистката, отразявала събитията от редица горещи точки по света. При всяка война основно оръжие е дезинформацията. Затова трябва да се дават възможно най-много източници на информация за това какво се случва, допълни тя.

В търсене на истината Елена Йончева зададе и два ключови въпроса: Защо петролът, с който ИД търгува, не влиза в списък със санкции? Този петрол се изнася и през Турция, това е известно. Защо не се пресекат източниците на оръжие за ИД?

ИД е една шапка, под нея има различни ислямистки организации, посочи тя.

Путин брани преди всичко Русия, в редовете на ИД воюват джихадисти от Кавказ и част от тези сили могат да се пренасочат към Кавказ. Така че ИД е заплаха за Русия, каза още Елена Йонвчева.

Това, което Путин прави, не е по-различно от това, което всички други правят. Във войната в Сиря от години участват много страни, посочи Георги Милков. Той напомни, че от 4 години във войната в Сирия участват Саудитска арабия, Турция, Иран, които имат армии там.

Руснаците няма да освободят Сирия, но имат своя част от играта там, смята той.

Нито САЩ, нито Русия имат интерес техни сили да се сблъскат в Сирия. На война се случва всичко, но генерално Вашингтон и Москва са се разбрали, коментира Георги Милков. Според него Русия се интересува от зоната около Дамаск и Хомс и я нарече „руска зона".

Очаквана е била атаката на Русия и според журналиста Панайот Ангарев. „Путин си върна лидерството. Интересно е къде са нанесени ударите, защото те не са направени по цели на „Ислямска държава", каза той.

Според Ангарев ударите в Сирия са с цел да се освободи пространство за сухопътна операция.

Притеснително е, че Европа се държи като джудже, тя не е единна и силна, всеки дърпа чергата към себе си, каза Ангарев. Сирийският поток вече приключи, сега идват от Северна Африка икономически емигранти, смята той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Крайно време беше да се намеси РУСИЯ в този конфликт.Тя защитава преди всичко своята територия от джихадистите.Моето скромно мнение .че Сащ досега са имитирали борба с/у ИДИЛ.Целта им е била чрез ИДИЛ да обезсилят ВЕЛИКА РУСИЯ.Давайте братушки във вас ми е надеждата за нов по-справедлив и по-мирен свят.

01.10.2015 09:38:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.