• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Експерт: САЩ са използвали терористичните сили в Близкия Изток за свои интереси

Експерт: САЩ са използвали терористичните сили в Близкия Изток за свои интереси

/КРОСС/ Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви на Международната конференция по въпросите на мира и сигурността в Ирак, че политиката на Башар ал Асад е източник на възникването на "Ислямската държава".
По-рано руският външен министър Сергей Лавров пък предупреди, че Западът ще нападне Сирия под претекст, че се бори срещу екстремистите от тази група.
Според главния редактор на "Международни въпроси" Армен Оганесян, САЩ вече са използвали радикалните групи в борбата срещу сирийското правителство, но сега Вашингтон е изплашен от активирането на терористичните сили, съобщи RT.com.
"Съединените щати вече са използвали тези сили в борбата срещу Багдад и правителството на Башар Асад. Но сега те са много уплашени", смята експертът.
„Сега не става въпрос за използването на тези сили, тъй като те са излезли извън контрол. Въпреки че в един момент САЩ ги подкрепяха директно - не само морално, но и финансово, с оръжия ", добави той.
Основният въпрос, според него, е как и от кого ще бъдат взети решенията за нанасяне на удари по територията, контролирана от терористите от "Ислямска държава".
"Ако се съди по думите на Обама, той ще тръгне на лов за терористите, където и да са те - в Сирия или Ирак. И не е задължително това да стане с разрешение от правителствата на тези страни", каза Оганесян.
Експертът смята, че "Съединените щати действат на принципа, че ако заплашвате Америка, няма да намерите сигурно убежище".
Дори ако Съветът за сигурност на ООН приеме резолюция за Сирия, тя може да бъде интерпретирана от САЩ в съответствие с нейните планове и намерения, посочи той. И изрази увереност, че ако по Сирия бъдат нанасяни въздушни удари без съгласието на правителството й, то в страната и в части от Ливан ще настъпи хаос и разруха. Армен Оганесян каза още, че за първи път в световната практика под контрола на терористите се намират жизненоважни ресурси - вода и енергия.
Главният редактор каза още, че целият близкоизточен регион се интересува от стабилността на Сирия и Иран.
"Въпреки подкрепата на позицията на САЩ в лицето на Египет, Саудитска Арабия, Катар и Йордания, 10 000 сунити се присъединят към редиците на бойците от "Ислямската държава". Това предизвиква безпокойство не само в Иран, но и у всички шиитски мюсюлмани, в чиито очи радикализацията на сунитите е смъртоносна заплаха", каза в заключение експертът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.