• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Да, Русия пак е велика сила

Да, Русия пак е велика сила

/КРОСС/Когато на 30 септември миналата година самолетите на руските Въз-душно-космически сили започват ударите си срещу терористите в Сирия, с най-голяма радост отбелязват този факт русофобите. Най-после се случи това, на което тайно се надявахме - ликуват те - руснаците ще затънат в сирийското блато по същия начин, по който това стана в Афганистан през 80-те години.

И като логична последица от това затъване ще дойде и краят на управлението на този лош, лош, лош, много лош, изключително лош човек - Путин. Само че за огромно съжаление на истеричните русофоби по света и у нас събитията съвсем не се развиват така, както предвиждаха убогите им обяснителни схеми. Вместо очаквания от тях руски провал се случва точно обратното. Именно успешните действия на Русия в Сирия принуждават останалите сили да се съобразяват с нея до степен, че вече никакво важно решение, засягащо Близкия изток не може да бъде взето без участието на Москва.

Руската военна кампания в Сирия показва нагледно това, за което много интелигентни хора по света и у нас говорят от години. Не бъркайте днешна Русия с онази Елцинова държава от 90-те години на миналия век.Да, онази Русия наистина беше съсипана разграбена, унижена, принизена, принудена да се съобразява и с най-малките желания на западните си „партньори". Да, онази Русия наистина не ставаше за нищо. Народът й обедняваше мълниеносно, а елитът й крадеше безобразно и пълзеше угоднически в краката на чужденците. Основният проблем на днешните анализатори русофоби е, че „бъркат двете Русии".

Онази от времето на Борис Елцин и днешната. И затова се излагат с анализите си. И затова не могат да разберат как така руските самолети не падат от само себе си, както те дълбокомислено са предвидили в чутовните си прогнози, ами удивляват целия свят с ефикасността си. Не могат да схванат как така тази държава, която невероятно напредничавата евро-атлантическа общност подложи на мощни санкции, не само не се сгромолясва, ами вече кара и останалите страни и особено Съединените американски щати да се съобразяват с нея.

Настоящото примирие в Сирия е възможно благодарение на съвместните руско-американски действия. Да, невъзможно е в момента да се каже колко време ще продължи то, но няма как да бъде отречен фактът, че оттук нататък някакво, макар и най-малкото подобряване на ситуацията в Сирия ще бъде възможно само след разбирателство между Вашингтон и Москва. Времето, когато американският хегемон еднолично решаваше в коя част на света ще има война, а в коя - мир, вече не съществува.

Няма го вече еднополюсният свят. А го няма, защото всички видяха, че има сила, която е в състояние да изпрати предизвикателство към смятащите се за абсолютни победители. Това е прекрасна новина от гледна точка на глобалната демокрация. Защото, ако на света има само една суперсила, можете да бъдете сто процента сигурни, че демокрацията е отишла по дяволите. Колкото и суперсилата да се прави на хиперморална, тотално непогрешима и свръхсправедлива, самият факт, че е единствена, означава, че може да прави каквото си пожелае. И тя го прави, след като няма кой да я спре.

Погледнете внимателно ситуацията в Близкия изток и ще видите до какво доведоха едноличните действия на хегемона в този регион през последните двайсетина години. Американците обещаха, че с намесата си там веднъж завинаги ще наложат демокрацията и свободата. Да виждате някъде свобода или демокрация? Да виждате спазване на човешките права в Ирак, Сирия или пък в Египет или Либия? Вместо царство на свободата, получихме царство на ислямския фанатизъм. На мястото на авторитарните ръководители дойдоха главорезите от ИДИЛ и безброй други джихадистки групировки. Ето това е „голямата промяна", директният резултат от американското обещание, че ще бъде установена „веднъж завинаги свободата в този район".

Това можеше да бъде предвидено. И то беше предвидено от най-различни хора. Включително и от хора в американския политически и академичен елит. Само че никой от управляващите не искаше да ги слуша. Управляващите слушаха ястребите слушаха онези, които обещаваха безкрайно господство на Pax Americana. И в резултат на това сътвориха този ужасен хаос в Близкия изток. Насочилите се към Европа милиони бежанци са само част от последиците, които бяха предизвикани от американските действия.

Хубаво е, че отсега нататък съдбата на тази част на света ще се решава на международно ниво, а не от няколко души във Вашингтон. Така шансовете за постигане на траен мир значително нарастват.

Източник: Петър Волгин, в. Уикенд

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами ако не си се събудил от дълбок сън -отдавна в Русия емигрират хора /на второ място в света по брой емигранти/ вклюйчително живеят много българи.Много хора карат и руские коли -в русия се произвеждат почти всички видове световно известни марки автомобили-казвам произвеждат защото в БГ нищо не се проивзежда.Отдавна в Русия се записват хора за лечени в различни области /тежки заболявани за зрение,слухиви , множеств.склероза, стволови клетки и мн.др./Лесно може да с епровери- хиляди българи чакат за лечение и операции Русия. Това поне може да се провери от събираните средства в БГ за леение.Така че силно си сеобъркал и не си изтрезнял от демократичнияти фалшиф сън по отношение на Русия.

10.03.2016 11:35:00

Анонимен

Не признавам никого за русофил, ако не прави поне едно от следните: Да емигрира по собствено желание в Русия, да кара руска кола, да си купи руски смартфон (какво ли е тва), да предпочете да се лекува в Русия, а не да събира пари за Германия, Израел и т.н., да прати детето си да следва в Русия, а не в Западна Европа / САЩ, да си обърне парите в рубли и да ги сложи в руска банка....Мога да продължа до утре. В противен случай се нарича шизофрения !

09.03.2016 16:15:07

Анонимен

Кафа от русофили, туркофили, американофили , германофили, педофили и пр. чуждофили ! Няма ли в тая страна поне един българофил като Стамболов ? Или българофилите по дефиниция ги категоризират за русофоби, туркофоби, американофоби, германофоби, педофоби и пр. фоби ? Тъжна каринка !

09.03.2016 14:09:59

Климент

Към всички които ругаят Волгин: Господа комплексари т.е. русофоби, руснаците няма да подарят неимоверните си ресурси на Запада (разбирай транснационалните компании). Това може са стане само ако бъдат изтребени до крак. А да бъдат изтребени 150 милиона души въоръжени с ядрено оръжие?... Не ви ли се струва малко множко! Що се отнася до госпожата с украинска фамилия - по-добре да се обърне към случващото се в Украйна, например изгарянето на (живи) към стотина души в профсъюзния дом на Одеса. И още подобни случаи! Чърчил: " Русия никога не е толкова силно, колкото изглежда, но и никога не е толкова слаба, колкото изглежда".

09.03.2016 06:25:22

Анонимен

благодаря на Господа, че в момента Русия пак е силна, че тъмните сили отново превземат света и трябва да се изчистят от земята !

07.03.2016 18:22:19

Анонимен

НАДЕЖДА САВЧЕНКО Не признавам нито вина, нито присъдата на руския съд. В случай на осъдителна присъда – няма да има обжалване. Искам целият демократичен цивилизован свят да разбере, че Русия е страна от Третия свят с тоталитарен режим и самодоволен диктатор, в която плюят на правата на човека и на международното право. Абсурдна е ситуацията, в която те похищават хора, подлагат ги на мъчения, после пак и след това претендират, че имат право да ги съдят! За какъв справедлив съд можем да говорим тук? В Русия няма съд и следствие! Това тук е фарс на марионетките на Кремъл. И аз смятам за напълно излишно да хабя времето и живота си, за да участвам в този фарс! Затова няма да има обжалване, а ще стане ето това: След произнасянето на присъдата, аз ще продължа с гладната си стачка още десет дни, докато присъдата влезе в сила. И това не зависи от превода на украински език, защото и това могат да бавят много дълго. След десет дни обявявам жадна стачка – спирам да пия и вода! И тогава Русия има не повече от 10 дни, за да ме върне в Украйна, откъдето ме похити. И не ме вълнува как ще оправдаят това! Чувала съм за приличните умения на Петро Порошенко (президентът на Украйна - б.р.) в дипломацията. Надявам се, че неговите дипломатически умения ще са достатъчни, за да се договори с един идиот в Русия, а и все пак той обеща на майка ми да си бъда вкъщи още за майските празници през 2015 година. И докато се договарят за мен, животът ще ме напуска и Русия така или иначе ще ме върне в Украйна – жива или мъртва, но ще ме върне! И през всичките тези десет дни пред вратите на ареста ден и нощ ще стои моята сестра и ще чака – ще ме пуснат или ще ме изнесат. И ако я затворите, на нейно място ще дойде и ще застане майка ми. Тя е на 77 години, нея също ли ще затворите? На нейно място ще застане моята приятелка, моят приятел, а зад тях украинец след украинец! И запомнете – не можете да премахнете всички! А докато моите сънародници стоят, обикновени, честни и порядъчни руснаци от къщите наоколо ще започнат да им носят горещ чай, сандвичи и топли одеяла, защото всеки от тях разбира, че утре на моето място в затвора може да се окаже детето на всеки един от всички народи под името Русия!

04.03.2016 17:35:02

Волен Сидеров

Петьо,обади ми се други ден,да ти кажа кога ще ходя в матушка Русия,за да те взема с мен.Там в белокаменна Москва ще те уредя с едно орденче.Е,ще сложим и нещо в джоба.Та ние краставите магарета,през десет села се надушваме.Щом е за келепира,дерзай товарищ.

04.03.2016 12:23:24

"Преклонение" към Волгин

Браво,бе момче!Та ти си по-голям руснак от руснаците и по голям католик от папата.Дори противопоставяш "лошия" Елцин" със "добрия"Путин".Противопоставяш дережето на обикновения руснак по времето на Елцин и по времето на Путин.И какво при Путин всичко е по мед и масло.Както при Брежнев.Миришеш на нафталин,бе малкия.

04.03.2016 12:19:08

Към Петьо Вагината

Баща ти беше такъв и ти си такъв.Няма да си обменяш рублите за евро или друга западна валута ,а ходи да си купуваш стоки в Русия.Дори в България в руските магазини"Березка" няма да ти вземат рублите.Баща продажник и син продажник.

04.03.2016 12:09:10

Анонимен

Пешко, "велик" е пилешкият ти мозък и рубладжийската ти простотия! Русия се вкара в блато, от което ще "излезе" - разпокъсана, разпадната и фалирана! Имай малко търпение!

04.03.2016 10:55:03

Анонимен

Мао, К'ъв е тоя Окфортския университет бе, с толкоз мангизи а? Май не можеш даже да копи-пействаш правилно, ама дрънкаш като куха лейка

03.03.2016 13:42:20

Мао

И като как е велика сила бе Волгин , като няма инфраструктура на три четвърти от територията си ли , като бюджета и за образувание е по малък от бюджета на Окфортския университет , с най голямата смъртност в Европа , с голям брой болни от СПИН и серопозитивни , с най голям брой наркомани , с това ли бе Волгин , що не ходиш ти в таз Русия , таз Русия , която вече 135г. не пуска този наш изстрадал народ от мръсната си хватка .

03.03.2016 12:39:50

Анонимен

НИКОГА НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ, че Русия е велика сила!!!

03.03.2016 06:40:43

Анонимен

Хаха, готина статия! И вярна.

03.03.2016 01:44:52

Анонимен

Колкото и суперсилата да се прави на хиперморална, тотално непогрешима и свръхсправедлива, самият факт, че е единствена, означава, че може да прави каквото си пожелае. И тя го прави, след като няма кой да я спре. Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/siriya-sveta-deiistviya-1500318.html#ixzz41n0oo23p

03.03.2016 01:04:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.