• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС нанесоха масиран ракетно-бомбен удар по позиции на ИД в Сирия

Бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС нанесоха масиран ракетно-бомбен удар по позиции на ИД в Сирия

/КРОСС/ Путин възложи на руските военни да си сътрудничат с френските „като със съюзници“

За първи път от началото на операцията на Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия бе използвана руската стратегическа авиация – самолети Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3, които във вторник нанесоха масиран ракетно-бомбен удар по позиции на терористите от „Ислямска държава“ в Сирия, за което руските военачалници доложиха на руския президент Владимир Путин във вторник.

По такъв начин, този ден се превърна в наистина исторически за руските Въоръжени сили: стратегическите бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС, които никога до този момент не са участвали в бойни действия, получиха бойното си кръщение в небето над Сирия.

Съвещанието за действията на ВКС на РФ в Сирия се състоя в Националния център за управление на отбраната на РФ. Върховният главнокомандващ, президентът на Русия Владимир Путин, изслуша докладите на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на ВС на Русия Валерий Герасимов, както и на главнокомандващите на видовете и родовете войски за хода на операцията. Путин възложи на руските военни да разработят с френските ВМС план за съвместни действия в борбата срещу терористите в Сирия.

По-рано Путин възложи на министерството на отбраната и Генералния щаб да представят предложенията си за усилване на ударите на ВКС срещу позициите на ИД в Сирия. Това нареждане бе дадено след съвещанието за резултатите от разследването на причините за катастрофата на руския А321 в Синай, на което началникът на ФСБ Александър Бортников съобщи, че катастрофата е възникнала в резултат на терористичен акт.

Министърът на отбраната доложи на Путин, че руската стратегическа авиация участва в нанасянето на удари по позициите на ИД в Сирия. „В унищожаването на бандитските формирования наред с оперативно-тактическата авиация, действаща от летище Хмеймим, допълнително от руска територия са привлечени и самолети Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3 от Далечната авиация“,  заяви Шойгу.

„Днес от 05:00 до 05:30 ч. сутринта московско време 12 далечни бомбардировача Ту-22 нанесоха удари по обекти на терористичната организация ИДИЛ в Ракка и Дейр-ез Зор“, добави той. По думите му, стратегическите ракетоносци Ту-160 и Ту-95МС са изстреляли 34 крилати ракети с въздушно базиране по обекти на терористите.

За нанасянето на новите удари от руските ВКС командването на Военно-въздушните сили на САЩ и другите страни от коалицията са били информирани предварително, съобщи Валерий Герасимов.

На свой ред, командващият Далечната авиация Анатолий Жихарьов доложил, че самолети Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3 в хода на бойните полети са се намирали във въздуха над осем часа.

По думите му, Ту-160 и Ту-95МС след изпълняването на задачите си вече са се приземили на летищата, където се извършва обслужването и подготовката на самолетите за следващите им полети. Усилената ескадрила далечни бомбардировачи Ту-22М3 от Моздок в продължение на едно денонощие нанася два групови въздушни удара по обекти на ИД в източната част на Сирия, в провинциите Дейр-ез Зор и Ракка.

Далечната авиация е способна да изпълни всички поставени задачи за борба с терористите от ИД в Сирия, заяви Жихарьов. „Морално-психологическото състояние, професионалната подготовка на пилотния и техническия състав, състоянието на авиационната техника, запасите от авиационни средства за поразяване и авиационно гориво позволяват да бъдат изпълнени всички задачи, поставени пред командването на Далечната авиация в рамките на въздушната операция, точно и в определените срокове“, каза командващият.

Герасимов доложи, че във вторник в хода на първия масиран въздушен удар с 34 крилати ракети с въздушно базиране са били унищожени 14 важни обекта на терористите. Това са пунктове за управление на незаконните въоръжени формирования, осъществяващи координация на действията на отрядите от бойци на ИД в провинциите Идлиб и Алепо.

Освен това, са унищожени складове с боеприпаси и други материални средства в северозападната част на Сирия, оборудвани в защитени укрития, лагери за подготовка на терористи, в това число и терористи-камикадзе.

Благодарение на ударите на ВКС на РФ по позициите на ИД значително са намалели възможностите на терористите за незаконен износ на енергоносители, отбеляза още Герасимов. По думите му, в резултат от действията на ВКС са унищожени отделни елементи от инфраструктурата, сред които две колони с цистерни.

Герасимов отбеляза също успехите на сирийската армия, която за първи път от четири години насам е успяла да освободи от терористите 80 населени места.

Общо за 48 денонощия от началото на операцията в Сирия авиацията на ВКС на Русия е извършила 2289 бойни полета и е нанесла 4111 ракетно-бомбени удара по основните обекти от инфраструктурата, струпвания на военна техника и жива сила на терористите, съобщи началникът на Генщаба на РФ. Унищожени са 562 пункта за управление, 64 лагера за подготовка на терористи, 54 завода за производство на оръжие и боеприпаси и други обекти.

Герасимов доложи, че за увеличаване на ударите срещу обектите на терористите в Сирия Генералният щаб е разработил план за по-нататъшната въздушна операция.

В рамките на увеличаването на разузнаването на територията на Сирия участват десет космически апарата за видово и радиоелектронно разузнаване, включително и с гражданско предназначение, заяви по време на доклада си началникът на Генщаба на РФ. „Осъществени са  пренасочване и корекция на орбитите на редица спътници, което осигурява заснемането на територията на Сирия с необходимата периодичност“, заяви той. По думите му, в бъдеще се планира укрепване на орбиталната групировка чрез задействане на космически апарати, намиращи се в оперативния резерв, както и чрез стартирането на нови“.

На същото съвещание в Националния център за управление на отбраната руският президент Владимир Путин възложи на руските военни да разработят с френските ВМС план за съвместни действия в Сирия.

„В близко бъдеще в района на вашите действия ще пристигне френска военноморска група, водена от самолетоносач. Трябва да установите пряк контакт с французите и да работите с тях като съюзници. Началникът на Генералния щаб и министърът на отбраната получиха съответните указания. Трябва заедно с тях да се разработи план за съвместни действия както по море, така и във въздуха“, заяви Путин, обръщайки се чрез видео връзка към капитан I ранг Олег Криворог, командир на кампанията начело с гвардейския ракетен крайцер „Москва“, осигуряваща покритието на руската авиобаза в Сирия от акваторията на Средиземно море.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Руснаците си изпробват оръжията в реална обстановка. По-умно отколкото учебни и не по-скъпо.

18.11.2015 23:18:22

Анонимен

Мн ми е интересно къде се загубиха б 52

18.11.2015 12:34:05

хаха

Къде сме ние, нещастнишката нацийка

18.11.2015 12:32:18

Kакво да кажа?

СЛАВА НА РУСИЯ!!!

18.11.2015 08:07:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.