• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

/КРОСС/ Анкара и сирийските кюрди се обвиниха взаимно в нарушение на 5-дневното примирие от 17 октомври, постигнато при преговорите на президента Реджеп Ердоган и вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс, който бе в Анкара.

Ердоган се съгласи на примирие, за да се изтеглят кюрдите от зоната за сигурност в Северна Сирия. Продължават въоръжените сблъсъци в района на обсадения  град Рас ел Аин, Анкара обвини кюрдите, че са извършили 14 провокативни нападения през последните 36 часа в същия район.

Кюрдите пък обвиняват Турция, че блокира хуманитарните пратки в Рас ел Аин и не осигурява хуманитарен коридор, през който от обсадения град да се евакуират цивилните и ранените бойци. От началото на турската операция преди 10 дни между 160 000 и 300 000 души са напуснали домовете си.

Въпросната зона за сигурност по турско-сирийската граница бе договорена между Турция и САЩ при визитата на Пенс в Анкара.

Зоната е с дълбочина 32 км и дължина 444 км, контролът в нея ще осъществява от турската армия. Няма писмено споразумение между Турция и САЩ за създаването на такава зона, което обаче не означава наличието на разногласия между двете страни, съобщиха в Анкара. САЩ обаче са съгласни кюрдските сили да напуснат въпросната зона. 

Командващия кюрдските сили ген. Мазлюм Алси в телефонен разговор със сенатора от САЩ Линдзи  Греъм окачестви създаването на тази зона като етническа чистка. Греъм заяви, че споделя опасенията на Абди и изрази "съчувствие към бедственото положение на кюрдите”.

Междувременно Ердоган заяви в реч в град Кайсери, че смята да обсъди с Владимир Путин на 22 октомври присъствието на сирийските военни в Северна Сирия.

"В зоната на операцията войските на режима (в Дамаск) са под закрилата на Русия. Ще обсъдим тази тема с Путин", обясни той.

Ердоган също заяви, че ако не успее "да постигне споразумение с Русия по тази тема, тогава Турция ще продължи да изпълнява собствените си планове".

Той се закани да продължи операцията в Сирия и да унищожи терористите, ако те не напуснат зоната за сигурност до вторник вечерта. Под "терористи" той има предвид сирийските кюрди. 

НАТО създаде кризисен щаб заради ситуацията с военната операция на Турция в Северна Сирия, съобщи германският в. "Велт ам зонтаг".

В щаба влизат експерти по разузнаването и сигурността, специалисти по военни операции и политически съветници.

Турция се ангажира да информира партньорите си от НАТО за своите атаки, нанесените поражения в зоната на бойните действия и бежанските потоци.

Военният министър на САЩ Марк Еспър обяви, че 700 американски военни, напускащи Сирия, ще заминат за Западен Ирак, където ще продължат операциите срещу "Ислямска държава" и ще предотвратят възраждането на групировката в тази страна.

Оттам американските сили ще могат да извършват контратерористични мисии вътре в Сирия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.