• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Русия и САЩ са единодушни за нуждата от подобряване на военната координация в Сирия

Русия и САЩ са единодушни за нуждата от подобряване на военната координация в Сирия

/КРОСС/ Русия съобщи в неделя, че е постигнала съгласие със САЩ във връзка с нуждата от подобряване на координацията между военните операции в Сирия, където те подкрепят опозиционни страни в гражданската война и извършват въздушни удари, предава Reuters.

Намесата на Москва на страната на президента Башар Асад, както и западната подкрепа за други групировки и атаките срещу обекти на терористичната организация „Ислямска държава", повишават рискове от разширяване на международната конфронтация във войната.

Руският министър на отбраната отбеляза, че по време на видео конференция военните служители на двете държави са се съгласили с нуждата от подобряване на координацията. Няма незабавно потвърждение от Вашингтон.

„През последните няколко месеца руското Министерство на отбраната предлага  на американските си колеги да бъде изготвена обща карта, която да съдържа информация за местонахождението на силите, активни в Сирия, но съществен напредък по въпроса не бе постигнат", уточняват руските власти.

Пентагонът изрази „силна загриженост" по повод руските бомбардировки по позиции на подкрепяни от САЩ сили в южната част на Сирия, съобщи по-рано Digital Journal, като се позова на говорител на ведомството.

Американски военнослужещи са провели видеоконференция с руски колеги, в рамките на която са „изразили силна загриженост за атаката на подкрепяните от коалицията сили, борещи се срещу „Ислямска държава", които включват и такива, които участват в прекратяването на военните действия в Сирия", заяви говорителят на Пентагона Питър Кук. Той допълни, че „тези опасения ще бъдат адресирани чрез продължаващите дипломатически дискусии за прекратяване на военните действия".

Руските самолети бомбардираха база на прозападната бунтовническа групировка Нова сирийска армия близо до селището Ал Танфа, пише Daily Telegraph. Според изданието, тази атака очевидно е трябвало да разклати сигурността на това елитно подразделение, което се тренира и координира действията си в борбата с „Ислямска държава" със специалните части на Великобритания, САЩ и Йордания.

Въздушният удар, извел от строя най-малко половината от групировката, предизвика гнева на Вашингтон. „Последните действия на Русия предизвикват сериозни опасения относно руските намерения. Ще настояваме от Москва да получим обяснения, защо тя е предприела тези действия, и гаранции, че това няма да се повтори", заяви американски правителствен чиновник.

Един от основателите на Нова сирийска армия - Халид Хамад, разкри, че американците не са дошли да спасяват неговото подразделение „в необходимия час". „Съмнявам се, че те се отнасят сериозно към нас. Именно затова руснаците ни бомбардират. Те знаят, че САЩ няма да ни защитят, както защитават кюрдските бунтовници", каза той.

Програмата за трениране на бунтовниците, която струваше на Пентагона 500 млн. долара, бе критикувана за необмислеността си и липсата на ефективност. Експертите смятат, че групировката НСА, въоръжена с най-съвременните американски оръжия, „е рядък и показателен пример".

Видимо, смята изданието, Кремъл косвено е признал участието си в атаката срещу базата на бунтовниците. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че умерената опозиция и екстремистите понякога са трудно различими от въздуха.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Шапка ви свалям на джурналята да изопачавате истината. Просто сте пропуснали да споменете за отговора на руското МО в което се казва, че ВКС са нанасяли удари във въпросния ден на 300 км. от мястото където американците сочат, че били ударени техните хора. като ще правите миш-маш го забърквайте с качествени яйца, а не със запъртъци!

19.06.2016 17:14:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.