• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Русия е нанесла нови въздушни удари

Русия е нанесла нови въздушни удари

/КРОСС/Русия извърши нови въздушни удари, насочени срещу бази на ислямистка бунтовническа коалиция, сред която е и филиал на ал-Каида, в северозападна Сирия, предаде АФП.

Снимка на руското Министерство на отбраната показва авиоударите на руски самолети срещу ИД.

Източник от сирийските сили за сигурност заяви, че четири руски военни самолети са ударили бази, държани от Армията на завоевателите в Джиср ал-Шугур и Джабал ал-Зауия в провинция Идлиб. Източникът добави още, че сред целите на атаката са били и оръжейни депа, намиращи се под контрола на "въоръжени групи" в съседната проницния Хама.

Руската бойна авиация нанесе най-малко 30 въздушни удара срещу "Армията на завоеванието", съобщи просирийската телевизия. 

Същевременно продължава спорът за това какви са били действителните цели на ударите в сряда - първия ден от руската въздушна операция в Сирия.

Външният министър на Русия Сергей Лавров отхвърли необоснованите според него твърдения, че първите руски въздушни удари на сирийска територия не са били насочени срещу групировката "Ислямска държава". "Слуховете, че ИД не е била мишена на тези удари, са абсолютно необосновани", заяви ръководителят на руската дипломация, цитиран от Франс прес в комюнике след среща с американския му колега Джон Кери в Ню Йорк. Лавров добави, че не разполага с "никаква информация" за жертви сред гражданското население.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че руските удари в Сирия са били насочени срещу добре познати терористични организации и ислямистки ексремисти. Целите били подбрани в координация с въоръжените сили на Сирия.

Руската авиация е унищожила щаб на терористите и склад с боеприпаси в сирийската област Идлиб при ударите си по обекти на „Ислямска държава" през изминалата нощ, съобщи пресслужбата на Министерство на отбраната (МО) на Русия, предаде РИА Новости.
„Унищожени са щаб на терористичните формирования и склад с боеприпаси в района Идлиб, както и укрепен команден пункт на три нива на екстремистите в района на град Хама", се казва в съобщението.

В спецоперациите срещу терористите от забранената в Русия групировка „Ислямска държава" в Сирия участие ще вземат фронтови бомбардировачи Су-24М и Су-34, щурмови изтребители Су-25СМ и многоцелеви изтребители Су-30СМ, съобщава вестник "Аргументи и Факти". На летище Хмеймим край Латакия ще бъдат базирани и ударни хеликоптери Ми-24 и многоцелеви Ми-8 на въоръжение у въздушно-космическите сили. От органите на оперативно-военното управление отбелязват, че така Русия ще създаде в Сирия пълноценна авиогрупа.
Министерството на отбраната не разкрива общия брой военни в операцията. Но заместник-началникът на Генералния щаб Николай Богдановский подчерта, че наборници в операции в чужбина няма да участват.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.