• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Горанов: Завършваме една успешна финансова година

Горанов: Завършваме една успешна финансова година

/КРОСС/Завършваме една успешна финансова година - бюджетът върви добре, приехме финансовия план, икономиката е в подем. Успяхме да минем през една финансова ревизия на банковата система и изводите са, че тя е стабилна. Това каза министърът на финансите в оставка Владислав Горанов в предаването "Още от деня" по БНТ.

„Пенсионната система е един много сложен модел. Той не може да се смян толкова рязко, колкото беше предложено от коалиционните партньори. За мен увеличението може да стане само от това да произведем повече средства, да изкараме повече пари. Това е аргумент да бъдем по-въздържани в исканията си. Въпросът е дали сегашното поколение е склонно да плаща повече за пенсии. Демографските проблеми могат да бъдат решени през икономиката, а не през социалната система", подчерта Горанов.

По думите му по-лошо е да се вземат безпринципни решения. „Пенсионната ни система е изградена с ясни механизми, по които тя да се развива. При сегашния пенсионен модел трябва да се обсъди много добре дали сегашните поколения са съгласни да изплащат суми, които са по-високи от брутния вътрешен продукт дори на европейско ниво".

За сравнение при гърците има направени доста компромиси. „Техният БВП е по-висок от нашия. Не трябва да имаме такива претенции. Инвестициите ни се движи със задоволително темпо. Политиците трябва да създават условия за привличане на инвеститори. Не си пожелавайте социалната система на Турция, човекът там не е в центъра на икономиката. Европа става твърде социална и създава усещането, че може да се живее без да се работи. Лошото е, че дори в Германия се прокрадват такива популистки движения", подчерта Владислав Горанов.

Финансовият министър коментира и извънредните плащания през годината. „Има заложени достатъчно буфери, ако се появят разминавания в прогнозите в икономиката. Ако администрацията продължи да работи по този начин ще постигнем задоволителни резултати над средните. Бюджетът за 2017 г. е с достатъчно буфери в него. Заложихме програми за модернизация на армията, увеличение на учителските заплати, в здравеопазването. При добро управление той ще се изпълни. Но може и да се прекрои. Това е един инструмент за преразпределяне на ресурсите в икономиката", подчерта финансистът.

По думите му хората вече са успели да повярват, да се успокоят и да станат по-активни в харченето си. "Темпът на увеличение на вътрешното потребление ще продължи. Има ресурс за това".

„Заслугата на правителството и на Борисов е, че успя да прехвърли част от задължението по охраната ни на Европа. Разходите по охрана на външните граници са много големи. Докато конфликтите продължават рисковете стоят. Затова трябва да сме много балансирани и прагматични", предупреди Горанов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По какво, г-н министър, хората могат да разберат, че е била успешна финансова година? Може би по милиардите, които бързате да изхарчите, докато сте в оставка?

28.12.2016 11:30:29

Анонимен

Успешна с 20 милярда дълг-аз даже не знам как се пишат.

28.12.2016 06:57:22

Анонимен

Тъй ли? Ти как разбра колко са близки? От седмичната сводка на Позитано ли?

27.12.2016 22:34:16

Футболен фен

Място: Лондон.. Футболен мач на националите с британците. Коментира Мичмана. Губим с 0:3, или нещо подобно. . Но, като се име предвид, че играем на Уембли, това според него означава: Автоматична победа! Та така и сега с всевъзможни Горановци. И техните производни, заместители и сурогати.

27.12.2016 21:48:26

Фанансов гуру

Много свирепо гледа този. Май се досеща какво го очаква. Понеже при другите министри бойковски - иди ми дойди ми. Ама тук става въпрос за пари и то много пари. И те са конкретни и проследими. Много добре го знае като финансист...

27.12.2016 21:27:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.