• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Георги Гьоков: Предложенията на Калфин за пенсионната система са откровено вредни

Георги Гьоков: Предложенията на Калфин за пенсионната система са откровено вредни

/КРОСС/ „Сред предложенията на министъра на труда има такива, които са откровено вредни за пенсионната система и въобще за цялостното икономическо и социално развитие", заяви депутатът от „БСП лява България" Георги Гьоков в интервю за Дарик радио. 

На първо място като такова предложение той посочи увеличаването на изискуемия осигурителен стаж и възраст за пенсия - до 65 години при жените и мъжете и 40 години стаж за мъжете и 37 за жените. Според него това ще лиши хиляди хора от правото на пенсия, ще увеличи безработицата и ще влоши състоянието на пазара на труда.

Гьоков допълни, че според предложенията на министъра след достигане на възрастта за пенсиониране от 65 години се предвижда въвеждане на автоматичен режим за увеличаването й, „т.е. 65 години не е крайната възраст, а ще се увеличава още с толкова, с колкото се увеличава продължителността на живота. Това предложение е екзотично и крайно неприемливо", категоричен е социалистът.

По думите му така възрастните хора заемат местата на младите на пазара на труда и дори да искат да се пенсионират, затрудненият достъп до пенсионната система им пречи за това. „Младите хора не могат да трупат стаж и това ги превръща в бъдеще потребители на социалната система, а не на пенсионната", каза още депутатът от„БСП лява България". Според него повишаването на възрастта и стажа за пенсиониране не е oобосновано нито икономически, нито социално, нито демографски, нито е морално. „Можем да говорим за увеличение само за хората, които влизат на пазара на труда след 2000 г., защото едно цяло поколение на родените от 1945 до 1960 г. понасят сериозно тежестите на прехода", допълни социалистът.

Георги Гьоков посочи като друго неприемливо предложение увеличаването на минималния осигурителен доход за земеделски производители и тютюнопроизводителите. „Така рязко увеличаване на осигурителния товар върху малките производители ще ги принуди да влязат в сивата икономика или да прекратят дейността си", поясни депутатът. По думите му неприемливо за социалистите е и прехвърлянето на средствата от универсалните пенсионни фондове в Сребърния фонд, защото така ще се изтегли финансов ресурс от икономиката, ще се задълбочи кризата с потреблението и ще се забави икономическия растеж. В тази връзка социалистът изрази опасение, че предложенията не са придружени от съпътстващи мерки за повишаване на заетостта, за увеличаване на доходите, за намаляване на сивата икономика.

Георги Гьоков обобщи, че предложените от социалния министър промени в пенсионната система са половинчати, недостатъчно конкретни и недостатъчно аргументирани. „Липсват разчети както за финансовия ефект на тези предложения, така и за ефекта им върху условията на живот на възрастните хора", каза още депутатът. Той е категоричен, че няма как да има консенсус по направените предложения.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Антисоциалния министър си го знаем като откровен неолиберал от време оно. От него не чакайте грижа за народа.

01.04.2015 16:39:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.