• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Р. Кънев: Главният прокурор се поддава на изнудването

Р. Кънев: Главният прокурор се поддава на изнудването

/КРОСС/ Главният прокурор влиза в тона на най-долните медии и се поддава на изнудването, станало видимо покрай изтеклите записи на разговори между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева, каза съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в интервю за Нова телевизия.

„Скандалът е много голям, защото подсъдимата Румяна Ченалова говори по медиите. Записите може да са незаконни, накъсани, манипулирани, но след като имаме човек, който е обвинен в тежка корупционна схема на българското правосъдие, който излиза и говори пред медиите, скандал има. Безспорно има и сценарий. Никой не може да ме накара да повярвам, че тази жена излиза и говори сама, без да има зад себе си солиден криминален гръб, който да я ползва като инструмент в това изнудване. По всички личи, че главният прокурор се поддава на това изнудване", посочи Кънев.

Защо покрай скандала с Янева и Ченалова се забравя името на Богдана Желявска, която доскоро беше зам.-председател на СГС, на която бе поверено случайното разпределение на делата, попита Кънев.
Изнудването срещу реформите в съдебната система е режисирано, ставаме свидетели на безпрецедентна атака. Даването на конкретни дела на определени съдии е гвоздеят на престъпната схема, отбеляза Радан Кънев.

Той отрече обвиненията, че заедно с правосъдния министър Христо Иванов стои зад опит за метеж, определяйки ги като „долна лъжа". „Конфликт нямам нито с Цацаров, нито с когото и да било, лични контакти в съдебната система нямам", посочи лидерът на ДСБ. По думите му в българската съдебна система има сериозна корупция.

Съпредседателят на РБ предложи политическо решение - поправките в Конституцията, които предвиждат независим главен прокурор, да се гласуват в парламента, по румънски модел. За това обаче няма мнозинство и най-вероятно няма да стане, призна той, добавяйки, че вижда страха, който тресе съдебната система да не би реформите да станат.

Втората възможност е Цацаров, използвайки свръхцентрализираната си власт, да делегира правомощия за разследване на скандала на човек, независим, достатъчно високо в съдебната система, извън всякакво съмнение, обществено приемлив. Когато излязат резултатите, ще имаме нов етап на анализ, посочи Кънев. Според него се намираме в мафиотска игра и скоро ще има нови епизоди.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.