• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

МВР спасява системата 112 със 7 милиона лева

МВР спасява системата 112 със 7 милиона лева

/КРОСС/ МВР обяви нова обществена поръчка, с която да бъде спасена Националната система за спешни повиквания. От април 2015 година телефон 112 е оставен без поддръжка и всеки момент може да спре.

Обществената поръчка "Възстановяване на работоспособността на Национална система 112 и осигуряване на техническа поддръжка" е за 7 милиона лева без ДДС, съобщава „Труд".

През юни т. г. тя бе за 13 милиона лева, но след месец бе спряна заради технически нередности. Преди това пък бившият МВР шеф Румяна Бъчварова имаше планове да изгради изцяло нова система срещу 50 милиона лева, но това не се случи.

В новата поръчка е заложено да се възстанови нормалната работа на тел. 112, да се достави и въведе в експлоатация ново хардуерно оборудване, както и частично да се подмени критично амортизираният хардуер в районните центрове в София и Русе. Изисква се и да се актуализира софтуерното приложение за спешни повиквания до последна версия и осигуряване на 2-годишна техническа поддръжка на системата, като максимално допустимото време за нефункциониране на услугата да е 52 минути за 365 поредни дни. Най-вероятно с новия софтуер хората със слухови и говорни увреждания ще могат да подават сигнал до тел. 112 с SMS.

В мотивите за ускорената поръчка е записано, че националната система е с нарушени основни функционалности и това поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда. "В случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации, това е заплаха и за националната сигурност на страната ни", твърдят от МВР в документацията към обявлението.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.