• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

И Асоциацията на банките е срещу промените за пенсионните вноски

И Асоциацията на банките е срещу промените за пенсионните вноски

София /КРОСС/ От Асоциацията на банките в България (АББ) се обявиха против предложенията за промени на пенсионния модел, които предвиждат родените след 1959 г. да могат да пренасочат вноските си за втора пенсия от универсалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).
От там посочват, че промените ще заличат модерния капиталов принцип на функциониране на пенсионната система и ще върнат страната към чисто солидарен модел, който не може да реши проблемите в социалното осигуряване. В писмо, изпратено до президента, министър-председателя, депутати и членове на правителството, от АББ определят промените в осигурителното законодателство като " неправилна и ненавременна стъпка", която ще доведе до повече проблеми, отколкото решения.
"Считаме, че подобни действия биха подкопали не само съществуването на пенсионната система, но биха поставили под въпрос съществуването на капиталовия пазар в страната. Под удар ще се окажат и публичните финанси, доколкото пенсионните фондове, като най-големи инвеститори в държавни ценни книжа, няма да имат достатъчен ресурс за инвестиране в инструменти, издадени от българската държава, но и всякакви дългосрочни инструменти, които държавата в партньорство с частния бизнес би могла да издава за финансиране на крупни инфраструктурни проекти", заявяват от асоциацията.
Оттам казват, че реформата ще върне страната по път, който вече е извървян в началото на 90-те години, ще унищожи доверието в капиталовия пазар, а тази политика ще предизвика вторични трусове, които ще засегнат всички институции. Това би довело до отдръпване на портфейлни и стратегически инвеститори и би навредило на стабилността на финансовата система, прогнозират от АББ.
От асоциацията изразяват мнение, че търсенето на решения трябва да е в посока към стимулиране на капиталовия пазар, осигуряване на конкурентоспособност на участниците в него, цялостна ревизия на търговското, даннъчно и административно право и въвеждане на система от стимули за дългосрочни спестявания. Изтъкват, че приемането на реформите би трябвало да става в условията на диалог, след обстоен анализ на всички аспекти на промените и като се отчитат интересите на осигурените лица и на инвеститорите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.