• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

БСП е в готовност да предложи смесена избирателна система

БСП е в готовност да предложи смесена избирателна система

/КРОСС/ "Ако този закон не се приеме ще внесем законопроект за смесена избирателна система". Това каза народният представител от ПГ на БСП Крум Зарков по време на дебатите по промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, на заседание на правната парламентарна комисия, предаде „Фокус".

„Нашият законопроект е готов и предвижда 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани народни представители", заяви той. „Негативите на мажоритарната система са добре известни на всички ни", коментира Крум Зарков. „В контекста на българската реалност те добиват по-сериозни измерения, не можем да се правим, че не ги виждаме", посочи той и допълни, че мажоритарната система ще доведе до слаба представителност и загуба на гласове.

„Тя свежда политическата конкуренция до минимум. 2 или 3 партии ще оцелеят", поясни народният представител от БСП и уточни, че това може да доведе до капсулиране на цели региони не на политически принципи. Според него разделянето на малки изборни райони също е проблематично. „Когато увеличим от 31 на 240 районите и намалим избирателите, които избират един представител, ще улесним корпоративните практики", коментира Крум Зарков.

„Вместо избирателите да имат повече контрол, най-вероятно местният депутат ще осъществява пълен контрол върху своите избиратели", посочи той. „Масово хората решиха да подкрепят тази система, те изразиха разочарование от партиите и страховете ни са, че ще бъдат подмамени, чрез законопроекта ще бетонират точно тази система", каза още той.

„Според мотивите мажоритарната система дава възможност да се издигат разпознаваеми личности - колеги с това ли ще укрепим демокрацията?", посочи от своя страна Валери Жаблянов от левицата. „Няма как да коригирате това с нескопосаното предложение за мажоритарна система, което има политически цели", заяви народният представител от БСП.

Според него основният въпрос, който стои от референдума, е за състоянието и качеството на българската демокрация. „Не сегашният закон за мажоритарен избор може да постигне целите, които си поставяте", поясни Валери Жаблянов. „Мажоритарното гласуване се свежда за гласуване за личност, ограничава възможностите за изразяване на политически позиции", посочи той. „Ще се наложи народните представители да бъдат избирани по популярност, това политическо качество ли е", коментира Валери Жаблянов.

В отговор народният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров, коментира че от БСП "изпадат в политическо шизофренно състояние". По думите му БСП анонсират, че ще предложат смесена система, което се разминава с казаното от Валери Жаблянов.
„Приехме смесената избирателна система като вариант за евентуален консенсус, запазвайки предимствата на пропорционалния вот", посочи Валери Жаблянов.

„Запознахме се с опита в Европа и извън нея, постарахме се да се отнесем максимално сериозно към резултатите от референдума", заяви той. „Такава система, която предлагате на европейския континент не съществува, надявам се наистина да го разберете", се обърна той към вносителите от ГЕРБ.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нямате право да си съчинявате избирателни системи. Гласувайте текста точно както е в референдума. За нищо друго не сте упълномощени.

13.06.2017 22:25:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.