• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

БАЦИС работела перфектно, отчетоха се от властта

БАЦИС работела перфектно, отчетоха се от властта

/КРОСС/ Службите на отчет в парламента за доклад за контрабандата и корупцията. Докладът на ДАНС вече е разсекретен. Искането е на червените, по чието настояване утре ще се дебатира вота на недоверие, предава news.bg.

Левицата се съмнява в работата на системата БАЦИС. Затова и поиска докладът да бъде осветлен. Две комисии в НС по бюджет и финанси и по вътрешна сигурност изслушват компетентните институции при засилен медиен интерес.

На заседанието присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, както и шефът на Митниците Георги Костов.

Митниците са предприели всички мерки за усъвършенстване на системата, а констатираните слабости са отстранени. Това стана ясно и от думите на председателя ДАНС Димитър Георгиев. По думите му събираемостта доказва ефекта от взаимодействието между институциите в противодействие на контрабандата.

Главният прокурор Сотир Цацаров опроверга твърденията от тази сутрин на председателя на Петролната и газова асоциация. Той дори бил учуден от това твърдение. Една петролната компания дори обяснила, че няма проблем със системата. От асоциацията не са подали сигнал до ДАНС и прокуратурата за изтрити файлове.
Не казвате какво става със сивата икономика, включи се в дискусията социалистът Румен Гечев. Според него в самата система е зададена възможността за контрабанда. Той е категоричен,че системата е направена така,че да бъде лесно манипулируема.

Владислав Горанов скочи и обвини , че отговорност за слабостите на системата има и кабинетът Орешарски. Той призова червения депутат да пита бившия финансов министър Петър Чобанов за намалените приходи.
В годините обаче системата била усъвършенствана.

„Бяха извършвани многократни инвестиции и подобрения", докладва Горанов и подчерта, че системата е уникална.

„През 2016-а е констатиран проблем от митниците. Извикани са експерти от ДАНС, за да се подобри системата. През юли 2016 при премиера Бойко Борисов пристига доклад с девет констатации за рискове. За тях веднага започват корективни действия", категоричен бе финансовият министър.

„През 2017-а и дори през настоящата година вървят подобрения на БАЦИС. Всички констатации от 2016 са отстранени", заяви Владислав Горанов.

Значителни ръстове в приходите отчете той от стартиране на работата на системата. Няма данни за манипулиране на БАЦИС, стана ясно още от думите му. Твърдения в обратната посока били политически манипулации заради вота на недоверие към кабинета Борисов 3.

„С 6 милиарда лева са скочили приходите в хазната за няколко години от въвеждането на системата. Няма извършени манипулации в системата, няма извършени престъпления", подчерта Горанов.

Според него по-важна от самата система е политическата воля за подобряване на събираемостта. Митничар номер 1 на свой ред коментира,че приходите от акциз през 2012 (когато няма БАЦИС) са 4 ,47 млрд. лева. С 930 милиона лева е ръстът на приходите от акциз за петте години след въвеждането на системата, стана ясно от отчета на Георги Костов.

Ръст в приходите от всички акцизни стоки отчитат митниците. БАЦИС била гаранция за ефективен контрол и за качествен обмен с други правоприлагащи органи. Достъпът и на самите служители е ограничен и е гарантирано високо ниво за сигурност на идентификацията на служителя, който работи с нея.

"Как може да елиминираш човешката глупост" с този въпрос митничар номер 1 отговори на критиките за несъвършенствата на БАЦИС. Колко ще струва ремонтът на системата, продължи с атаките Румен Гечев.
От Агенция „Митници" казаха, че няма умисъл при тях за пропуски в БАЦИС. Владислав Горанов пък обясни, че системата сега работи доста по-сигурно, отколкото в началото на внедряването ѝ.

Освен това тази система била от най-модерните и помагала за подобряване на събираемостта. Агенция „Митници" не е разграден двор, по мнението на министъра на финансите. Волята на Борисов за борба с контрабандата можела да се измери през законодателните инициативи на властта и през увеличените приходи, по думите на Горанов. Не толерираме обръчи от фирми, подчерта той. Йордан Цонев от ДПС не е съгласен, че лошите неща стават, когато Борисов не е на власт. Той предлага Митниците да са част от НАП.Иначе не отричал волята на управляващите да се борят с контрабандата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По отношение на краденето от заинтересованите управници на пари от митническите сборове- перфектно е. Куче влачи - диря няма. Каза го, на всеослушание, цацата!

25.01.2018 12:03:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.