• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Контрабандата хем е разгромена, хем процъфтява

Контрабандата хем е разгромена, хем процъфтява

/КРОСС/ Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) опроверга премиера, че България е преборила нелегалния внос и износ. Не че това му попречи пак да се самопохвали.

Периодично българският премиер Бойко Борисов излиза и тържествено обявява контрабандата за почти унищожена. Размята някой и друг милиард, които били влезли в бюджета, и декларира, че цигари, краставици, домати, алкохол, ДДС, мита, акцизи - всичко е под контрол.

Горе-долу със същата цикличност обаче се появяват факти и документи, които категорично оборват премиерските хвалби. Последният случай бяха разкритията за измами в митницата, констатирани от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Те дори влязоха в доклада за дейността на службата за 2017 г. Според документа служителите на ОЛАФ са открили нарушения при проверка на два митнически пункта, където са подправяни данни за преминали товари. Установено било, че товарите не са били на мястото на датите и в часовете, посочени в документацията. Измамата била извършена от хакери, които са проникнали в информационните системи на Агенция "Митници". Фалшифицирани били данни за товари, които фиктивно транзитно са преминали от Полша, Унгария, Германия, Франция, Литва и Словакия, за да достигнат Сърбия и Турция. Последните две държави са съобщили, че подобни товари не са пристигали. Разследването е обхванало 110 случая с преминаващи транзитни стоки. Изрично е посочено, че сигналът за измами е бил подаден от българските власти - в случая Агенция "Митници". Това обаче по никакъв начин не омаловажава случая. Защото дистанционно проникване в българската система за управление на транзита чрез използване на зловреден софтуер е установено в 110 случая. В колко ли още това не е открито, не е ясно? 

И каква е гаранцията, че не се е случвало още много пъти?

Някак много услужливо управляващите забравиха прокурорско-полицейска операция отпреди няколко месеца, от която стана ясно, че поне от 2015 г. една група е хаквала многократно системата на митниците и е направила стройна система за контрабанда и заобикаляне на режима за ДДС. Първоначално бяха арестувани 23-ма души, от които бяха обвинени само 6, а накрая в ареста останаха само трима. Това са считаният от прокуратурата за ръководител на организираната престъпна група бивш служител на граничен пункт "Калотина", действащ служител от митница "Гюешево" и 22-годишен компютърен специалист. Според обвинението тримата са участвали в схема за контрабанда. Групата е действала от февруари 2015 г. на територията на България и Македония. Проверяваха се нейни действия и на територията на още две страни.

Прокуратурата твърди, че чрез "заразяване" на компютри на различни митнически пунктове с нарочно създаден "вирус" (посредством външна памет - флашки с различни модификации на вируса) участниците в групата прониквали в системата БИМИС и манипулирали данни за транзитно преминаващи товарни автомобили през определени български ГКПП. В някои от случаите са вписвани фиктивни транзити през България към страни извън ЕС, 

без камионите да са преминавали през страната. В други, чрез подправяне на данни в системата, стоките са "отклонявани" през "Капитан Андреево" и "Калотина", за да се приключи износът от ЕС в тези пунктове. Проверявали се случаи на незаконно заличени транспортни операции от системата на митнически бюра в различни държави на ЕС. Вписването на фиктивни транзити и манипулирането на други данни пък е създавало възможност да се "източва" ДДС и да се спестяват акцизи от производители и търговци. Групата е получавала "хонорарите" си за услугата от по 20-25 хиляди евро на камион във виртуална валута (биткойни). От Агенция "Митници" били установени 16 компютъра, от които е извършван нерегламентиран достъп до информационната система на различни митнически пунктове, иззети са и флашки, с които са били "заразявани" компютрите. Установен е бил пробив в компютърната система на пунктовете Свиленград, "Капитан Андреево", Гюешево, Столична митница, митница "Аерогара София", "Калотина" и Лесово. На практика във всички възлови митници.

И досега обаче не е ясно защо не е реагирано цели две години след засичането на схемата. Никой не казва и колко пъти е използвана тя, след като е била наблюдавана толкова зорко. Никой не казва и какво се случва с разследването. Ако информацията на МВР и прокуратурата е вярна, наистина става дума за измама в огромни мащаби. За каква национална сигурност и контрол говорим, ако някой с флашка може да заразява компютри и да прекара неизвестен брой камиони през границата? Иначе обаче бе обявено, че само в банкова касета на един от замесените служители били открити 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и 30-40 златни монети.

И това са някакви дребни служители. 

Какво ли се случва по по-високите етажи? 

Дали премиерът знае? Дали службите знаят? Дали ОЛАФ знае? Ако не знаят - лошо. Ако пък знаят и нищо не правят - още по-лошо. Покрай тази история гръмна дори скандал в парламента, опозицията заговори за масова намеса в системата, управляващите отрекоха, а след няколко тайни заседания всичко беше заметено под килима.

Въпросната антихакерска операция все пак накара депутатът от управляващата коалиция ГЕРБ-Патриотичен фронт Емил Димитров и парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции, сивия сектор и контрабандата да обяви, че "касовият апарат на държавата не работи"

"От 2-3 години се говори, че системата на митниците може да се манипулира - било от служители вътре, било дистанционно. Има доклад в прокуратурата, в който има регистрирани много такива транзакции. Тоест постъпва запитване от чужбина за дадени камиони и се оказва, че те не съществуват в нашата система. В комисията вече имаме получен снимков материал за камиони, които са заобикаляли данъчни складове, а самите уреди вътре са манипулирани", каза Емил Димитров. И подхвърли нещо за някакви странни танкери, разтоварващи на българско пристанище, за камиони за мляко, превозващи петролни продукти и други "успешни" противодействия на контрабандата. За какво точно става дума, широката публика не разбра.

Тя обаче помни как миналата година българският премиер обясняваше да въведе по-строг контрол над бензиностанциите, да има 24 часа онлайн сигнал от всяка колонка към данъчните, пълен контрол върху софтуера... "И ще видите колко повече пари ще съберем догодина", закани се Борисов, според когото най-големите престъпления се правели чрез манипулиране на софтуера на бензиностанциите.

Интересното в случая е, че Борисов е за трети път премиер в периода 2009-2018 г., с пауза извън властта от най-много 2-3 години. Като е знаел как се манипулират бензиноколонките, как се манипулира софтуерът, защо нищо не е направил? Защото по неговите сметки за периода, в който той е бил начело на държавата, в контрабандистите са отишли 7-8 млрд. лв 

И като се знае как се ощетява бюджетът, какво точно се чака, за да се променят нещата? Защо не се хванат крадливите бензиностанции, защо не се вкарат в затвора техните управители, защо не са в ареста манипулаторите на софтуер, защо няма 24-часов сигнал онлайн от всяка колонка? По едно време един финансов министър, пак от кабинет на Борисов, се хвалеше, че връзката е вече факт. Е, от премиерските думи стана ясно, че не е. И не се знае дали и сега е.

Вторият детайл е, че още преди няколко години Борисов официално обяви, че е преборил контрабандата и в бюджета влизат 2.5 млрд.лв. годишно в повече. 

Третият, че въпреки всички хвалби в затвора няма нито един едър контрабандист. Нито един висш чиновник, без чиято помощ контрабандата не може да се реализира. Почти всички митничари, които биват уволнявали за корупция, тържествено се връщат по работните си места след няколко месеца. И колелото си се върти...

Източник: вк.СЕГА

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.