• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Бойко Борисов имал 10 неплатени акта на КАТ

Бойко Борисов имал 10 неплатени акта на КАТ

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов се оказа с 10 неплатени акта на КАТ. Това е станало ясно на оперативно заседание на Министерския съвет, на което вътрешният министър Валентин Радев е представил справка колко държавни служители и кои ведомства дължат пари за пътни глоби, съобщи "24 часа".

Справката е представена, след като през април Борисов поиска да научи от министрите си имената на всички държавни служители, които имат неплатени глоби заради пътни нарушения. Тогава обаче от министерствата отговорили, че такива няма.

В справката, представена на оперативното заседание на правителството, фигурирали отдавна закрити министерства като това на бедствията и авариите, което не съществува от 2009 г., и Министерството на инвестиционното проектиране, което бе закрито през 2014 г.
Оказало се, че актовете на Борисов и тези на ведомствата се дължат на грешки в системите на КАТ.
На името на премиера, който от години не шофира собствен автомобил, били записани актове на служебни коли на Министерския съвет. Те обаче са регистрирани на името на Министерския съвет, а не на това на премиера.

Вбесен от големия брой неплатени глоби, Борисов поискал веднага отговори защо се е случило това. Главните секретари на министерствата обаче представили платежни, че са платили в срок всички глоби. Тогава станало ясно, че системата на КАТ с години не отчита платените по банков път актове.
Грешката в системата не отчитала както преводите от фирми или държавни ведомства, така и от граждани. Вътрешният министър пък бил натоварен със задачата да реши проблема, но все още не било докладвано какво ще бъде направено.

Грешка при попълване на платежните в банката е най-честата причина плащането на акта или фиша да не бъде отразено в автоматизираната система на Пътна полиция. Ако нарушителят пази бележката за плащането, въпреки че не е отразена в системата, това може да се направи и ръчно, посочва "24 часа".
Друга грешка, която води след себе си парадокс е, че вместо серия и  номер на фиша се изписва само номерът. Често дори и той липсвал. В такъв случай по сметката постъпват пари, но не било ясно з какво или от кого. Хората масово бъркат и номера на Акта за установяване на административно нарушение с наказателно постановление, пише още изданието.

Проблемът с "неплатените" глоби на КАТ съществува от години, разказват потърпевши. Те са има наложени санкции от пътни полицаи, платили са си глобите, но в системата на КАТ фигурират като неплатени. Единственият шанс да докажете, че сте платили е да си пазите платежното нареждане от банката, но дори и тогава не е сигурно, че Пътна полиция ще поправи пропуска в системата и няма да продължите да фигурирате като некоректен данъкоплатец, твърдят потърпевши.

Те подозират, че някой така източва пари от глобите. Сега се надяват, че след като и премиерът е потърпевш от системата на КАТ най-после да бъдат взети мерки.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА.

22.05.2018 14:09:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.