• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Автобусните превозвачи ще протестират символично от утре

Автобусните превозвачи ще протестират символично от утре

/КРОСС/ Автобусните превозвачи от утре - 13 декември, ще протестират символично срещу липсата на законодателна инициатива на държавните институции за решаването на проблемите в бранша, а на 13 януари се очаква протестът да стане ефективен с преустановяване на превозите по населените места.

Всички автобусни фирми, без общинските, в около 35 населени места, са заявили готовност да поставят на колите утре протестни плакати, обясни пред журналисти председателят на Управителния съвет Конфедерация на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Конфедерацията е организатор на форум по транспортната политика във връзка с въвеждането на тол системата.

Автобусните превозвачи очакват до 13 януари да бъдат приети от НС промените в Закона за автомобилните превози, да бъде инкриминирано деянието нерегламентиран превоз на пътници и да бъде разписана пътна карта за решаването на въпросите, свързани с тол системата и "бонус-малус" системата. По думите на Милтенова до 13 януари би трябвало и пътната агенция да е наясно с тарифите, които ще се събират, защото от март тол системата трябва да стартира.

Подложени сме на дискриминация от страна на държавата, защото сме лишени от възможността да бъдем бенефициенти по програми на ЕС, което е възможно само за общинските предприятия, каза Милтенова по време на форума и посочи, че много от тези предприятия са създадени като "кухи" структури с единствена цел - да се получи еврофинансиране. В големите градове, където вече са изградени интегрираните градски схеми, оперират само общинските предприятия, допълни тя. Милтенова напомни, че в началото на годината на среща с премиера, министрите на транспорта и на финансите са били поети ангажименти към бранша за справяне с нерегламентирания превоз на пътници, за нова нормативна база - промени в Закона за автомобилните превози и ресорни наредби, но, по думите на Милтенова, към днешна дата все още нищо от това не е постигнато и финализирано. Тя изтъкна, че на среща вчера с транспортния министър браншът е получил уверения, че следващата седмица законопроектът ще бъде внесен в МС, а браншът настоява до 13 януари той да бъде приет от НС. В този срок се иска да бъде изпълнено искането на бранша за криминализиране на нерегламентираните превози на пътници.

Допълнително възникнали проблеми пред бранша са свързани с въвеждането на тол системата, и системата "бонус малус", като за последната Милтенова каза, че ресорният министър вчера е уверил бранша, че ще започнат нови консултации. Тя изтъкна, че за бранша единственото приемливо е "бонус малус" да бъде обвързан само с причинени щети.

Милтенова каза, че по тол системата продължават разговорите, за да се постигнат приемливи условия, при които бизнесът да не фалира, а населените места да не остават без транспорт. Тя напомни, че е бил поет ангажимент от ресорните институции да се работи по въпроса, автобусните превозвачи, които извършват превози по редовни линии, да бъдат на нулева ставка, а за останалите, които извършват случайни и специализирани превози, да има възможност за плавен преход от винетната към тол системата, за да не се увеличат разходите в пъти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.