• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Протестиращите от „Напоителни системи”: Изпълнени сме с гняв, отчаяние и безнадежност

Протестиращите от „Напоителни системи”: Изпълнени сме с гняв, отчаяние и безнадежност

София /КРОСС/ Отново сме тук, изпълнени с гняв, отчаяние и безнадежност!" Това заявиха над 450-те работници и служители от държавното дружество „Напоителни системи" ЕАД на протестно митинг-шествие, организирано днес, 18 септември 2014 г., от Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ) към КНСБ и Националната федерация „Земеделие и горско стопанство" към КТ „Подкрепа". Основното искане на работещите в дружеството е изплащането на дължимите работни заплати за месеците юни, юли и август в пълен размер до края на септември 2014 г. и гарантиране на ежемесечното получаване на трудовите им възнаграждения до края на годината, както и през следващата 2015 г. Протестът водиха вицепрезидентът на КНСБ и председател на Националния стачен комитет Валентин Никифоров, президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев.
В декларацията, която председателят на ФНСЗ - КНСБ Светла Василева представи на митинга пред Минисрерски съвет, работещите в „Напоителни системи" ЕАД заявяват, че абсолютното безхаберие, проявявано години наред от всяка изпълнителната власт в държавата, е довело дружеството до критична ситуация, чието решение повече не търпи отлагане. Участниците в протеста посочват, че неразбирането на важността на бранша и омаловажаването труда им поставят на карта живота и сигурността на българските села, градове и население. „Колко години е необходимо да сигнализираме, да протестираме, да алармираме, изпълнителна и законодателна власт, министерства и министри, политици и депутати за последствията от провежданата от всички управляващи една и съща недалновидна политика в бранша?", питат работещите в „Напоителни системи", които са провели вече девет протестни акции в София и десетки в страната.
Те заявяват, че отказът на държавата да изпълнява своето законово задължение и да финансира дейностите по поддържане на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите крие сериозни рискове от нови опасности. „Нима не са достатъчно пороите, наводненията, заливанията на градове и села, жертвите и трагедиите на хилядите български семейства? Колко още щети и бедствия трябва да се случат, за да се убедите, че е необходим денонощния контрол и надзор от нашите специалисти?", изразяват протестиращите своето възмущение в декларацията си.
В нея те посочват също, че са отчаяни от постоянното безпаричие, в което живеят: „Когато кредиторите те притискат ежедневно, когато ти спират тока и водата за неплатени сметки, когато нямаш два лева в джоба, за да отидеш на работа, когато не намираш отговор на въпроса на децата си защо нямаш пари, след като ходиш всеки ден на работа... Отчаянието ни тласка да продаваме кръвта си, да гладуваме, да се отчайваме все повече..."
Сред исканията на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа" в „Напоителни системи" ЕАД са: възстановяване на средствата до 31.12.2014 г., представляващи несправедливо понесена финансова тежест от „Напоителни системи" ЕАД през периода 2011 - 2013 г., в размер на 19 774 704 лв. в изпълнение на §2 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за водите; в Закона за Държавния бюджет на Република България за 2015 г. да се осигурят средства, дължими на дружеството за извършването на обществената услуга за защита от вредното въздействие на водите в размер на 15 млн. лв.; отговорна управленска политика по напояване и отводняване в държавата, в която дружеството да има своето достойно място.
При протестиращите дойде служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев, който заяви, че решение не може да бъде намерено веднага, тъй като няма работещ парламент, който да актуализира Държавния бюджет за 2014 г. В края на протеста служебният министър-председател на Република България проф. Георги Близнашки също дойде, за да увери протестиращите: „Ще направим всичко възможно да стабилизираме нещата, но тук са нужни дългосрочни решения".


Снимка: Булфото, всички права запазени

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.