• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Продължава частичната блокада на "Промахон - Кулата" и "Илинден - Ексохи"

Продължава частичната блокада на "Промахон - Кулата" и "Илинден - Ексохи"

/КРОСС/ Няма промяна в ситуацията на граничните пунктове "Промахон - Кулата" и "Илинден - Ексохи". Пропускат се само леки коли и автобуси, блокадата за тежкотоварните автомобили остава.

Въпреки призива на българските институции шофьорите на камиони да се въздържат от пътуване, колоната от чакащи коли се увеличава. Вчера на територията на Гърция колоната от камиони беше над 10 километра.

Европейската комисия очаква отговор от Атина какви мерки са предприети за преодоляване на ситуацията по границата.

Няма отговор от Европейската комисия след писмото на българското външно министерство, след продължаващите вече няколко дни блокади на българо-гръцката граница, каза пред Радио „Фокус" говорителят на ведомството Бетина Жотева. По думите ѝ причината за това е, че гръцката страна не е изпратила своите обяснения до комисията. Жотева отбеляза, че блокадата на границите възпрепятства вноса и износа на стоки от и за България.

„Това са вътрешнополитически проблеми на Гърция, заради които не трябва да страдат граждани на ЕС и да бъдат нарушавани техните основни права. Няма ред за решаване на тези проблеми. Има механизми, чрез които Европейската комисия може да започне наказателни процедури срещу Гърция, но първо това трябва да се докаже и трябва гърците да отговорят на всичките питания. Ред, разписан, как се отварят границите на затворени по вътрешнополитически причини граници в ЕС няма", допълни говорителят на МВнР. Бетина Жотева каза още, че с дипломация и преговори е необходимо да бъде свалена блокадата на границите и едва след това могат да бъдат потърсени компенсации. Тя допълни, че България очаква бърза реакция и на гръцката страна, и на Европейската комисия.

"Това е поредна гръцка глезотия. Българските производители понасят много тежки загуби от ситуацията на границата. Поведението на правителството на Гърция е пряко нарушение на договора от Лисабон, който задължава държавата да осигури безпрепятственото движение на стоки и капитали", коментира в ефира на Нова телевизия евродепутатът Ангел Джамбазки. По думите му това, което трябва да направи България в тази ситуация, е да се обърнат към гръцкото правителство и да им кажат, че така няма да се случат нещата. Според него границата трябва да бъде затворена за всякакви гръцки стоки.

"Отравям въпрос към Европейската комисия какви мерки ще се предприемат за нарушението на Лисабонския договор и какво ще бъде обезщетението за загубите на българските превозвачи. Не може тази глезотия и своеволие да ни се отразява", заяви Джамбазки.

"Нашето правителство се отнася малко гнусливо към това на Ципрас, тъй като той дойде като антисистемен играч на управлява Гърция. Отношенията между двете правителства в момента не са в кой знае какъв възход. Ако имаше прокарана пътека, по-добра дипломация и взаимодействие между двете държави, щеше да бъде по-добре", коментира в „Здравей, България" журналистът Мира Баджева.

"Въпросът е защо те могат да диктуват дневния ред - и на съседните държави, и на Европа. А отговорът е, че те могат да се солидаризират и организират. Те протестират ефектно, така че да ги заболи и останалите", смята журналистът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.