• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Северно сияние и селфи в снега: какво привлича чуждестранните туристи в Арктика?

Северно сияние и селфи в снега: какво привлича чуждестранните туристи в Арктика?

/КРОСС/ Броят на хората, които искат да преминат теста за студ, расте всяка година. Според статистиката на регионалните власти, туристическият поток от Азия е нараснал един и половина пъти за по-малко от година: почти 40 000 души са се насладили на мурманските красоти. Това са главно жители на Виетнам, Индия, Китай и Сингапур.

Каква е причината за нарастващия интерес? Как руската Арктика привлича жителите на топлите страни и защо туристите на Изтока я предпочитат пред модните курорти на Северна Европа?

Туроператори от чужди държави, които се събраха в Мурманск на международната конференция "Арктически хоризонти", ни разказаха за това, предаде ТАСС.

Северното сияние

За повечето азиатски туристи Мурманск е екзотичен град. Тук можете да видите сняг и да почувствате руските студове на собствената си кожа.

Мнозина идват тук, за да сбъднат основната си романтична мечта - да видят Северното сияние.

През последните години има толкова много желаещи, че става ясно: има нужда от специална програма. А сега на гостите се предлага да отидат на "лов" за Северно сияние.

"Това не е гарантиран природен феномен. Като начало разглеждаме прогнозата за резки промени в температурата точно през нощта и вечерта. Има определени места, главно извън града: открити пространства без дървета, където можете да видите небето в цялата му прелест и съответно Северното сияние. Групата може да се мести от място на място. Организира се общ трансфер и туристите могат да се прехвърлят в регион извън Мурманск. Но като цяло е много висока вероятността да видим това невероятно явление от октомври до февруари", каза ръководителят на Мурманския туристически информационен център Евгения Гавриленко.

Според властите Северното сияние привлича най-много хора от Китай. Малайзийците не са далеч зад тях, за които Русия стана много популярна дестинация  за пътуване след Световното първенство през 2018 година.

"Хората в Малайзия сега търсят нови места за пътуване. В Русия туристите посещават най-вече Москва или Санкт Петербург, а северният регион е екзотичен. Що се отнася до моите впечатления, да видя Северното сияние е едно от големите ми желания. Ето защо, когато получих покана за Мурманск, първата ми мисъл беше: "Леле, мечтите ми ще се сбъднат!" Така че сега се надявам да преживея и това", казва Хелън Лим, ръководител на туристическа агенция за пътуване Sedunia Travel в Малайзия.

За Северното сияние в руската Арктика идват и хора от Сингапур. Това са основно млади двойки и семейства с деца. Възрастните хора са по-малко склонни да предприемат подобни пътувания - страхуват се от студа, казва Мери Кенг от Сингапур, директор на бизнес отдела в предприятието Chan brothers Company.

"Северното сияние - това явление не съществува в никоя друга страна в Азия, така че хората искат да го видят поне веднъж в живота си. И второ - бялата зима, нещо, което го няма в Азия, както и различни видове зимни активности. През 2017 г. нямаше туристи от Сингапур, през 2018 г. пристигнаха две групи, а тази година се очакват три пъти повече през декември, януари, февруари и март", уточни Мери Кенг.

Екскурзия до съветското минало

Разбира се, не всички азиатски туристи идват в Мурманск, за да наблюдават искрящото арктическо небе. Виетнамците са склонни да идват тук, за да видят предмети, напомнящи за съветското минало. Един от шампионите по популярност е ледоразбивачът "Ленин".

"След разпадането на СССР, поради икономически и политически причини, виетнамците имаха проблеми с получаването на руски визи. Но въпреки всички трудности, нашите туристи искаха да дойдат тук, където много от тях са учили и са прекарали младостта си. За хората на моята възраст, но и по-големи, Русия не е чужда държава, ние изучавахме руска литература, руска поезия. За тези, които са учили в Русия, е важно да видят туристически обекти, много от които са познати на виетнамците, като например ледоразбивачът "Ленин". Всички тези имена са добре известни и много хора искат да ги видят със собствените си очи", обясни Та Бит Ха, директор на националния турофис в Югоизточна Азия Visit Russia Asia.

Според него след като Русия стартира своята политика за привличане на туристи, мнозина искат да я посетят отново.

"За виетнамците Русия е позната дестинация за пътуване. Най-често те посещават столиците Москва и Санкт Петербург, но искат да научат нещо ново и да посетят уникални места. Мурманск, например, е възможност за пресичане на Полярния кръг. Сега насърчаваме зимните арктически програми: в Арктика е много студено и това е истинско предизвикателство за хората, живеещи в тропическите страни. Така че такива програми са начин да се тествате", смята събеседникът на агенцията.

 

*Източник: https://bg.rbth.com/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.