• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Димитров, Славов и Андреев искат от Горанов информацията за собствеността на данъчните складове да бъде публична

Димитров, Славов и Андреев искат от Горанов информацията за собствеността на данъчните складове да бъде публична

/КРОСС/Народните представители Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев внесоха днес заявление за достъп до обществена информация в Министерство на финансите. С него тримата депутати искат от министър Горанов информация за максималните капацитети на данъчните складове по видове горива и концентрацията на собственост върху данъчните складове.

Това става след като народните представители зададоха сходни въпроси многократно към министър Горанов и рамките на парламентарния контрол, но отговор така и не получиха.
Според тримата депутати очевидният проблем с лисата на реална конкуренция е отговорен за нереално високите цени на горивата в България.

Въпросът, който така и не открива своя отговор близо половин година, е свързан със секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията от 2011г., когато от изнесени от КЗК и Симеон Дянков данни, става ясно, че над 80% от данъчните складове се контролират от 2 дружества.
В тази връзка, логично възниква въпросът каква част от капацитетите на данъчните складове са контролирани от едно лице (и свързани с него лица) и налице ли е свободен достъп до данъчните складове за трети лица през 2014 и 2015г.

Публично известен факт е, че над 60% от пазара на едро се контролират от рафинерията в гр. Бургас, като дори големите търговци от ЕС, които имат собствени производствени мощности, предпочитат да купуват от Лукойл Нефтохим, пише още в заявлението.
Законният срок, в който Министерство на финансите трябва да отговори на заявлението на Димитров, Славов и Андреев е 14 дни. Ако това не се случи, или им бъде отказан достъпът до публична информация, те ще имат правото да отнесат въпроса към съда.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.