• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Избраха българското предложение за Оскарите

Избраха българското предложение за Оскарите

/КРОСС/ Филмът "Слава" на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм. Заглавието се нарежда сред най-успешните от новото българско кино. Премиерата беше на филмовия фестивал в Локарно през изминалата година. Последва специална награда и още 19 отличия от най-престижните кинофоруми.

Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев е избрала заглавието между 10 филма, които отговарят на условията на Европейската филмова академия и са заявени от продуцентите си за участие. Първите места в класирането са заели "Слава" с 14 точки и "Безбог" с 10 точки, съобщава БНТ.

"Слава", копродукция с Гърция, е с участието на Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и други.

Във филма кантонер открива милиони на релсите и ги предава в полицията. Държавата го награждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. ПР-ката на Министерството на транспорта загубва стария му часовник, модел "Слава", който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата "Слава" и достойнството.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили НАТФИЗ и са членове на Европейската филмова академия. В съавторство двамата създават филмите "Аварийно кацане", "Реки без мостове", "Скок" (номиниран за Европейските филмови награди - 2013), "Урок" (носител на повече от 33 международни киноотличия).

В надпреварата за "Оскар" за чуждоезичен филм тази година се включва и друг филм с българско участие - миноритарната копродукция "Реквием за г-жа Й." (Сърбия, България, Македония), предложен от Сърбия, припомнят от Националния филмов център.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.