• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Симеон Славчев: Намесата в редакционната политика на БНР и БНТ е заплаха за свободата на словото в България

Симеон Славчев: Намесата в редакционната политика на БНР и БНТ е заплаха за свободата на словото в България

/КРОСС/ Общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев остро се противопостави на колегата си от ВМРО Карлос Контрера, който нападна БНР и БНТ за неплатени данъци за милиони към общината.
Според инж. Славчев намесата в редакционната политика на Българското национално радио и телевизия е намеса и заплаха за свободата на словото в България.
„Категорично се противопоставям на действията на колегата ми от ВМРО Карлос Контрера, тъй като, според мен, всеки проблем и казус трябва да се решава с диалог. Още повече, когато ВМРО заедно с ГЕРБ управляват и на национално ниво, но и в София, тъй като с гласовете на патриотите минават всички решения в Столичен общински съвет" заяви Славчев и добави, че е недопустимо да се обвърза плащането на мести данъци и такси с редакционната политика на двете държавни медии.
Според председателят на ПП МИР, ако ВМРО искат да решат, какъвто и да е проблем, те имат инструментите да го направят, тъй като са управляваща партия. „Не съм забелязал, обаче, ВМРО да са решили някой проблем на българските граждани, като цяло. Дори не са решили проблема с гетата в София, който умишлено и доста шумно всеки път използват в предизборни кампании", категоричен бе още инж. Славчев.
Според него въпреки, че БНР и БНТ са на държавна издръжка те са самостоятелни институции със собствена политика, която трябва да е коректив на управляващите, които и да са те.
„Ако Карлос Контрера искаше да реши проблемите с местните данъци и такси на която и да е от посочените институции можеше да предизвика диалог в СОС с участието на всички страни, още повече, че г-н Контрера е член на Председателския съвет на СОС, който е органът, който обсъжда и решава всички подобни проблеми„ добави още общинският съветник и съпредседстел на "Политическа група 5".
Инж. Симеон Славчев, който също е член на Председателския съвет на СОС, настоява още на следващото заседание на Председателския съвет да бъдат извикани ръководството на БНР и БНТ за да бъдат обсъдени просрочените задължения на двете медии към общинския бюджет, да бъде определен точният им размер и дори да се потърси вариант за погасяването им удовлетворяващ всички страни.
„Ако в момента БНР и БНТ изпитват финансови затруднения, то задълженията им към бюджета на столицата могат да бъдат разсрочени", предложи Симеон Славчев. Той подчерта, че не е необходимо в случая да се сезира Софийска градска прокуратура за образуване на производство по чл. 254а от НК, както е направил Контрера, а да се търси диалог за обсъждането и решаването на казуса.
„Сезирането на Софийска градска прокуратура от г-н Контрера е опит за намеса в редакционната политика на двете държавни медии, което е недопустимо и показва защо България е на 111-то място по свобода на словото - най-ниското в Европейски съюз и Балканите", заключи инж. Симеон Славчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.