• 16 Яну 2019 |
 •  USD / BGN 1.7120
 •  GBP / BGN 2.1969
 •  CHF / BGN 1.7361
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

инж. Симеон Славчев: С местен референдум да се избере технологията за завод за отпадъците в София

инж. Симеон Славчев: С местен референдум да се избере технологията за завод за отпадъците в София

/КРОСС/ Местен референдум да определи технологията, по която ще работи заводът за отпадъци в столицата. Това предлага общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5”  инж. Симеон Славчев. Освен това „Политическа група 5” внася доклад в Столичния общински съвет с искане за отмяна на взетото през юли 2017 г. решение за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци, като предлага да се разгледат всички алтернативни технологични варианти, каза още инж. Славчев.

На следващото заседание на Столичния общински съвет общинските съветници ще трябва да решат дали да се вземе дългосрочен заем и да одобрят документите за инсталацията с технология от миналия век. Докладът за взимането на огромен заем за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци в София е в дневния ред на заседанието на СОС на 17 май и е внесен от кмета Йорданка Фандъкова.  

"Политическа група 5” предлага да се разгледат подробно всички алтернативни варианти, тъй като сега предлаганата технология освен всичко друго не е най-екологично чистият и ефективен вариант, каза инж. Славчев.

Искаме столичани да са добре информирани при взимането на подобни решения и за това настояваме да се направи подробен финансов и екологичен анализ на всяка една технология и след широко обществено обсъждане да се вземе крайното решение чрез коя технология ще се изгражда завода за отпадъци. Нещо повече по темата в момента няма нито политически, нито обществен консенсус, което поставя под доста сериозен риск реализацията на проекта, допълни инж. Славчев.

Именно за това „Политическа група 5” предлага конструктивно решение, което ще даде възможност от една страна проекта да бъде реализиран чрез модерна, ефективна и екологично чиста технология и от друга страна столичани ще могат да получат подробна информация за стратегическия обект в София, който се очаква да работи в следващите 30 години. От реализацията на този проект зависи в дългосрочен план здравето на нашите деца, аргументира се инж. Симеон Славчев.

Инж. Симеон Славчев подкрепя прякото участие на гражданите в управлението на София и именно за това предлага да се проведе местен референдум не само за тази технология, но за и за всички алтернативни технологии.

Общинският съветник призова всички граждани на София, както и всички граждански и неправителствени организации да се включат в при решаването на един от най-важните и дългосрочни въпроси на столицата, какъвто е изграждането на завод за оползотворяване на твърдите битови отпадъци.

Навсякъде в Европа и света отпадъците са ресурс, който се използва ефективно и като екологичен и алтернативен източник на енергия. Крайно време е София да започне се развива модерно, технологично и иновативно и да влезе в 21 век, обобщи инж. Симеон Славчев.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ама Бойко не го ли построи този завод преди 10 години?

14.05.2018 02:31:36

Анонимен

КАКЪВ ИНЖ ЕТОЯ МУШМУРОК. МОЖЕ БИ НЕЩО КАТО ДЕЛЯН ДОБРЕВ В ЕНЕРГЕТИКАТА

11.05.2018 09:14:50

Анонимен

който се е захванал с боклука на София, скоро си ходи от поста...

11.05.2018 08:40:35

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.