• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Къде изтичат милионите?

Къде изтичат милионите?

/КРОСС/"Всичките мерки, които взехме, са свързани с желанието ни цената на тока да не поскъпва. В енергетиката нямаше полеви контрол. Никой не контролираше какво се случва. Днес в енергийната комисия проконтролирахме дали се спазват решенията, които взимаме в парламента. НЕК е имала оперативен дефицит от 600 милиона лева и всичко, което правят, това са редица мерки, имат за цел решаването на този проблем, защото ако не бъде решен, това означава поскъпване на тока."

Това каза в предаването „Още от деня" по БНТ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Държавната финансова инспекция е представила 22 доклада за това какво се случва в конкретни ВЕИ предприятия.

ВЕИ-тата отиват на свободния пазар и се слага край на преференциалните цени, с изключение на тези, които произвеждат ток от оборски тор. Не знам защо се получи така. Не мога да коментирам темата за лобизма. Аз предупредих колегите, че това решение не е правилно. Основната цел е НЕК да излезе да на печалба през следващата година. Може и да е малка печалба, но печалба, прогнозира Димитров.

"Либерализацията не е нещо невиждано, то е част от пазарите в повечето европейски страни", каза Димитров, но уточни, че това е нещо, което трябва да се прави умно и ако се прави умно, поне ще ни позволи да задържим сегашните ниски цени у нас.

В момента България няма нужда от големи енергийни мастодонти. На нас ни трябва енергийна ефективност. Омръзна ми да обяснявам, че в АЕЦ „Белене", в „Южен поток" са потънали милиарди. Аз не знам какво се случва с „Южен поток". Тези дни ще отправим питане към енергийния министър за едни 191 млн. лева, за които не се разбра какво се случва и къде отидоха след спирането на „Южен поток". „Турски поток" също е спрян, защото турската държава участва в няколко други големи енергийни проекта и няма възможност да участва в него, поясни депутатът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.