• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Юристите в МОН проверяват законовите основания в Свищов да бъде назначен служебен ректор

Юристите в МОН проверяват законовите основания в Свищов да бъде назначен служебен ректор

София /КРОСС/ Юридическият екип на образователното министерство проверява дали може да се активизира законовия текст, с който да бъде назначен служебен ректор на Стопанската академия в Свищов. Това съобщи в интервю за Дарик зам.-министърът на образованието и науката Николай Денков. Той отказа да се ангажира със срок, в който институцията ще излезе с решение по спорния казус, но подчерта, че позицията няма да бъде обвързана и няма да изчаква съдебното решение по насроченото вече дело след жалбата на преподаватели от университета:
„Надявам се да не се стига до такива ситуации, в които да спорим дали са легитимни или не са легитимни дипломите. МОН следи много внимателно целия казус и още при първите сигнали, че може би Общото събрание не е конституирано както трябва, изпрати официално писмо, с което помоли да бъде отложен изборът, докато бъде приключена проверката, която тече по съдебен път. Има насрочено дело", обясни Денков.
По думите му, въпреки че предписанието от страна на МОН е било доста категорично, от Свищовската академия не са се съобразили с него и са провели събранието: „При това положение нашите юристи проверяват дали може да се активира тази клауза, тя съществува в Закона за висшето образование и да бъде назначен служебен ректор за 6 месеца. Ако ние назначим служебен ректор, а впоследствие се окаже, че може да се оспори по съдебен път, ще създадем още по-голям проблем. Затова всичко трябва да бъде направено по най-изчистения юридически начин".
Зам.-министъра подчерта, че МОН има доста категорична позиция, но за да се намеси, трябва да има съответните законови основания: „По съдебен път ще бъде проверено легитимността на събранието. Има много голяма вероятност ние да активизираме тази клауза, ако намерим достатъчно юридически основания".
Автономията на висшите училища не трябва да бъде поставяна под въпрос, но се вижда дефицит на контролните функции от страна на министерството в случаи като този, коментира още зам.-министър Николай Денков.
Преподаватели в Стопанската академия в Свищов очакват министър Танев да назначи служебен ректор
Преподаватели от Стопанската академия в Свищов настояват министърът на образоването проф. Тодор Танев спешно да се намеси и да назначи служебен ректор на висшето училище, тъй като не приемат за легитимен вчерашния избор, с който за наследник на Величко Адамов беше избрана проф. Теодора Димитрова.
В ефира на Дарик адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с плагиатството заяви, че въпреки становищата на районната прокуратура в Свищов, на административния съд във Велико Търново и писмото на министерството на образованието - всички с призив за отлагане на избора, вчера той е бил проведен.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.