• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Държавните служители ще могат да стачкуват, предвижда закон

Държавните служители ще могат да стачкуват, предвижда закон

/КРОСС/Чиновниците, с изключение на ръководните органи, вече ще могат да стачкуват. Това предвиждат поправки в Закона за държавния служител, предложени от Министерския съвет и приети днес на първо четене от парламента. С други поправки се въвежда задължение на администрацията да пенсионира служителите след навършване на възраст, дава се възможност на хора в неравностойно положение да работят от вкъщи, както и разширяване на кръга от длъжностите, за които се изисква конкурс.

Предложението на Министерския съвет дава възможност на държавните служители да могат да участват в законни стачки, както и възможност за членуване в синдикати. Въвежда се и колективен трудов договор.

Без право на стачка ще бъдат ръководните служители - главен секретар, секретар на община, главен директор на главна дирекция, директор на дирекция и ръководител на инспекторат.

За времето, през което поради участие в стачка е преустановено изпълнението на служебните задължения, не се дължи възнаграждение. На този служител, който не е участвал в стачка, но поради стачката на други държавни служители не е могъл да изпълнява служебните си задължения, се заплаща определената му основна заплата към момента на започване на стачката.
Уреден е случаят да не се отговаря дисциплинарно и имуществено при участие в законна стачка, пише в мотивите на поправките на закона, приет днес с 94 гласа "за", 10 "въздържал се" и нито един против.

По предложение на депутати от Реформаторски блок, ГЕРБ и АБВ се въвежда задължително пенсиониране на служител, който покрива критериите за пенсиониране.

"Това ще даде възможност на органите по назначаване да прекратят правоотношенията със служители, пенсионирани на основание специални закони (Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за Министерството на вътрешните работи и др.), предприемайки стъпки по оптимизиране на администрацията и изпълнение на предвидените от Министерския съвет икономии в бюджет 2015 г. от отделните ведомства", пише в мотивите на промените в закона, които получиха 95 гласа "за", 7 "въздържал се" и нито един против.

Депутатите приеха промяна, с която хора в неравностойно положение да имат право да осъществяват работата си от разстояние при случаите няма възможност за достъп до работното им място. Предложението на народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Мая Манолова, преди да стане омбудсман, получиха 103 гласа "за", един "въздържал се" и нито един против.

Прието беше предложение и на групата на Реформаторския блок за разширяване на кръга на позициите в държавната администрация, които се назначават с конкурс, и на практика премахване на всички изключения от конкурсното начало в държавната администрация, включително и по отношение на хората, назначени чрез множество вратички в законодателството към момента.

Така се затварят две вратички за влизане в администрацията без конкурс - назначаване на държавни служители на непълно работно време, след което те да бъдат преназначавани на друга свободна длъжност без конкурс, както и назначаване на служител по заместване без конкурс и след това преназначавани отново без конкурс на свободна длъжност. По този начин за последните три години в държавната администрация са попаднали 5057 служители, което е почти половината от назначенията в администрацията.

Промените предвиждат в тримесечен срок от влизането на закона в сила всички служители, които са назначени в държавната администрация без конкурс, да преминат задължителен конкурс.

Предложението беше прието с 83 гласа "за", 10 "въздържал се" и нито един против.

Единственото отхвърлено от депутатите предложение беше на независимия депутат Велизар Енчев, който предлага да се върне старият модел на плащане на служителите в държавната администрация за клас "прослужено време", а не както сега - диференцирано.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.